SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
CLOSING BELL ZSE
 
Zagrebačka burza: Indeksi blago porasli, skok Petrokemije
Autor/izvor: Anto Augustinović, stariji analitičar tržišta kapitala Erste banke
Datum objave: 03.09.2019. - 17:31:31
ZAGREB - U utorak je na hrvatskom tržištu kapitala prevladalo blago pozitivno ozračje, pri čemu su dionički indeksi porasli, uz nešto veći promet nego dan ranije.

Indeks CROBEX je nakon dva negativna dana u utorak uspio zaključiti s pozitivnim predznakom te je povećao vrijednost za 0,12 posto na 1.868, 16 bodova.

Njegova uža inačica CROBEX10 je porastao za 0,17 posto na 1.086,12 bodova, dok se kod sektorskih indeksa rastom istaknuo prehrambeni CROBEXnutris s dobitkom nešto većim od jedan posto. S druge strane, građevinski CROBEXkonstrukt je imao loš dan s gubitkom većim od četiri posto. Iako i dalje relativno skromna, likvidnost se poboljšala u odnosu na prethodno trgovanje, te je ukupni dionički promet iznosio nešto manje od šest milijuna kuna.

Nije bilo milijunaša po prometu, ali su tri izdanja došla nadomak tome. Bile su to dionice Liburnia Riviera Hotela i Valamar Riviere, koje su ojačale za blagih 0,42 posto, odnosno 0,55 posto, te Hrvatski Telekom, čije dionice su oslabile za 0,32 posto.

Rastom među likvidnijim izdanjima su se istaknule dionice Atlantic Grupe, koje su nakon objave promjena u upravi ostvarile dobitak od 2,52 posto na 1.220,00 kuna, te dionice Petrokemije, koje su uzletjele više od 16 posto na 30,20 kuna.

S druge strane, među gubitnicima su se našle dionice Dalekovoda s minusom većim od četiri posto, zatim povlaštene dionice Končara D&ST s gubitkom od 3,70 posto te INA i Atlantska plovidba, koje su izgubile više od jedan posto.