SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
CLOSING BELL ZSE
 
Zagrebačka burza: CROBEX prekinuo petodnevnu seriju, turistički sektor u fokusu
Autor/izvor: Anto Augustinović, stariji analitičar tržišta kapitala Erste banke
Datum objave: 27.02.2019. - 17:17:12
ZAGREB - Hrvatsko tržište kapitala u srijedu nije zabilježilo značajnije promjene vrijednosti dioničkih indeksa ili razine likvidnosti, a najviše se trgovalo dionicama turističkih kompanija. 

Indeks CROBEX je trgovanje u srijedu zaključio s blagim padom vrijednosti za 011 posto na 1.780,86 bodova, što je njegov prvi pad nakon pet dana rasta.

Indeks blue chip dionica CROBEX10 je uknjižio sličan rezultat, budući da mu se vrijednost smanjila za 0,13 posto na 1.036,64 bodova. Najbolju izvedbu među sektorskim indeksima je imao CROBEXkonstrukt s porastom od 1,78 posto, dok je najviše pao CROBEXtransport, i to za 2,35 posto.

Likvidnost tržišta je ostala na sličnim razinama kao i dan ranije te je ukupni dionički promet iznosio nešto više od šest milijuna kuna, a jedini milijunaši po prometu su bila dva turistička izdanja. Najveći promet od oko dva milijuna kuna su ostvarile dionice Arena Hospitality Grupe, pri čemu im se cijena smanjila za 0,29 posto na 340,00 kuna. Slijedile su dionice Valamar Riviere s nešto više od milijun kuna prometa, koje pale za 2,36 posto na 33,10 kuna nakon što je kompanija objavila poslovne rezultate za proteklu godinu.

Aktivno se trgovalo i dionicama Hrvatskog Telekoma koje su bile nadomak prometu od milijun kuna, također uz pad cijene za 0,63 posto na 159,00 kuna. Najveći gubitak među likvidnijim izdanjima su pretrpjele dionice Atlantske plovidbe, koje su pale za 4,71 posto na 324,00 kuna nakon objave financijskih izvještaja za proteklu godinu. S druge strane, dobitnike su predvodili Tehnika s rastom cijene od gotovo 20 posto, Hrvatska poštanska banka sa skokom cijene većim od četiri posto te Dalekovod i Plava laguna, koji su poskupjeli za više od tri posto.