DiWagner
SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
TJEDNI PREGLED ZSE
 
Zagrebačka burza: Blagi tjedni pad indeksa
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 13.08.2017. - 07:19:06

ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi indeksi su ovoga tjedna blago oslabili, prekinuvši trotjedni blagi uspon, uz i nadalje slab promet jer nije bilo važnijih poslovnih vijesti, a u jeku je i sezona godišnjih odmora.

Crobex indeks proteklog je tjedna kliznuo 0,06 posto, na 1.891 bod, a Crobex10 za 0,03 0,08 posto, na 1.114 bodova.

Redovni promet dionicama iznosio je oko 21 milijuna kuna, što je otprilike 2 milijuna manje nego tjedan dana prije.

"Sukladno očekivanjima, u proteklom trgovinskom tjednu nastavljen je trend niske likvidnosti, koji je doživio i svoj vrhunac, pa je ovaj tjedan zabilježen najniži redovni promet ove godine. Prosječni redovni dnevni prometi bili su oko 4 milijuna kuna, uz blagi pad Crobexa", ističe Luka Grgić, financijski analitičar u Zagrebačkoj banci.

Najlikvidnija je bila dionica HT-a, s prometom od 4,2 milijuna kuna, a cijena joj je porasla 0,85 posto, na 180,53 kune.

Slijedi dionica Valamar Rivijere, s protrgovanih 2,2 milijuna kuna i blagim rastom cijene, za 0,09 posto, na 43,98 kuna.

U nešto većem fokusu investitora bila je i dionica Arena Hospitality grupe, kojom je ostvareno 2,2 milijuna kuna prometa, a cijena joj je pritom ojačala 1,45 posto, na 489 kuna.

"U tjednu bez važnijih korporativnih vijesti treba spomenuti dvije objave Državnog zavoda za statistiku. Prvo, turističke podatke za prvo polugodište, prema kojima je ostvaren rast noćenja od 23 posto u odnosu na isto razdoblje 2016. godine, pri čemu je broj noćenja stranih turista porastao za 25 posto. I drugo, podatak da je hrvatski robni izvoz u prvom polugodištu porastao za 13,9 posto, a uvoz za 10,13 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje", navodi Grgić.

Najveći skok cijena ostvarile su dionice Viadukta, za 33,33 posto, na 40 kuna te Brodogradilišta Viktor Lenac, za 25,63 posto, na 12,94 kune.

Istodobno, najviše su kliznule cijene dionice Đure Đaković grupe, za 8,66 posto, na 30,05 kuna, te Zagrebačke burze, za 6,45 posto, na 14,5 kuna.

Od poslovnih vijesti, Uprava Đuro Đaković grupe u petak je objavila konačnu cijenu novih dionica u postupku dokapitalizacije, koja iznosi 20 kuna po dionici.

Uprava je tu cijenu utvrdila "temeljem upisa i uplata novih dionica izvršenih do 11. kolovoza do 13 sati te primjenom kriterija i uvjeta prema kojima će biti određena konačna cijena u javnoj ponudi".

U petak, 11. kolovoza u 12 sati istekao je rok za upis i uplatu novih dionica u postupku dokapitalizacije javnom ponudom, a o rezultatima upisa novih dionica odnosno uspješnosti dokapitalizacije informacije se očekuju sredinom idućeg tjedna.

"U sljedećem tjednu ne očekujemo značajnije kretanje indeksa Crobex kao ni značajnije povećanje likvidnosti s obzirom na skraćeni radni tjedan i sezonu godišnjih odmora", zaključuje Grgić.