GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zagreb: Proda se čak 95% novoizgrađenih stanova

Zagreb: Proda se čak 95% novoizgrađenih stanova
TRŽIŠTE NEKRETNINA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.01.2020 / 08:44
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - U Zagrebu se proda čak 95 posto novoizgrađenih stanova i to po cijeni nerijetko većoj od 3000 eura po metru četvornome, a najbolje građevinske tvrtke istodobno imaju duge liste mogućih kupaca čak i za neizgrađene stanove.

Tvrtka VMD, recimo, u Zagrebu nudi dva zanimljiva projekta. Iako nije zabodena nijedna lopata, za njezin projekt u Ulici kneza Branimira, iza bivše Tvornice Nade Dimić (nedaleko od Tvrtkove ulice i Parka kralja Petra Krešimira IV.) rezervirani su, doznajemo, svi stanovi. Iako su iz VMD-a ostali bez komentara na tu temu uz napomenu direktora Nevena Mikca da je riječ o projektu koji je tek pred realizacijom, doznajemo da postoji nekoliko stotina kandidata "viška", koji neće imati sreću da se domognu VMD-ova stana.

VMD je tvrtka koja gradi kvalitetne i skupe stanove na prvorazrednim mjestima, poput Bužanove, Heinzelove i Babonićeve ulice. Cijene stanova na Branimirovoj još nisu poznate, no doznajemo da bi se mogle kretati od 3200 eura naviše.

Drugi ovogodišnji projekt VMD-a je poslovno-stambeni blok u Ulici Charlesa Darwina, nedaleko od Veterinarskog fakulteta i Heinzelove ulice. Ondje će graditi oko 200 stanova, a cijene se kreću od 2300 eura. Gradnja počinje na proljeće, a useljenje se očekuje do kraja 2021. godine. I taj je projekt u samom začetku, no i tu postoji lista mogućih kupaca, koja dvostruko premašuje broj stanova koji će biti ponuđeni na prodaju. VMD velik interes može zahvaliti dobrim pozicijama svojih zgrada, kvalitetnoj gradnji te dugogodišnjem održavanju svojih nekretnina. Kupci su mu nerijetko poznate javne osobe - nogometaši i vrhunski sportaši, glumci, pjevači, dobrostojeći poslovni ljudi...

Tvrtka J.G. Projekt gradi 125 stanova u Ulici Andrije Žaje, također na poželjnoj lokaciji. I ona iza sebe ima dugogodišnje iskustvo kvalitetne gradnje - izgradila je, primjerice, nekoliko blokova u Jaruščici (nedaleko od Arena centra), na Borongaju i sl. Prosječna površina stana u Ulici Andrije Žaje je 80 metara četvornih, a cijena kvadrata je 2350 eura. Useljenje je za otprilike dva mjeseca, a kupcima je preostalo tek nešto više od 20-ak stanova. Direktorica J.G Projekta Saida Mavra kaže da prodaja ide odlično te misli da će se sve prodati.

Mavra kaže da se svi koji to mogu radije odlučuju na kupnju novoga stana. Među ostalim, pri kupnji novog stana ne mora se platiti porez na promet nekretnina, rabljeni stanovi često se moraju preuređivati, a sve je manje dobrih majstora. Osim toga, kako kaže, novo je ipak novo, pogotovo ako je riječ o kvalitetnoj gradnji.

Predsjednik Udruženja poslovanja nekretninama pri Hrvatskoj gospodarskoj komori Dubravko Ranilović ističe da kod kupaca veliku ulogu ima ugled građevinskog poduzeća koje gradi stanove. Tvrtke koje su godinama radile na svojem ugledu i koje su kvalitetno gradile sada, kako kaže, bez ikakvih problema prodaju stanove, ali i poslovne prostore. U svakom trenutku imaju veliku 'mailing listu' mogućih kupaca iako su im projekti tek u pripremi, a cijene metra četvornog 'skaču u nebo'.

"Tvrtke poput VMD-a, Alfa stana ili Nivogradnje prodaju sve što naprave, a stanovi su rezervirani mjesecima unaprijed. Radi se uglavnom o objektima više kvalitete, kupci to prepoznaju i kupuju bez obzira na više cijene. Gleda se imidž graditelja, kupcima je bitna kvaliteta u dugoročnom razdoblju", kaže Ranilović.

Prema njegovim podacima, prosječna cijena metra četvornog u novogradnji u Zagrebu lani je bila 2700 eura, a prodano je 95 posto stanova ponuđenih tržištu. Naravno, novi stanovi skuplji su što su bliže centru, a na rubnim dijelovima grada stanovi se mogu naći po cijeni od 2000 eura po metru četvornome, katkad čak niže.
S druge strane, prosječna cijena rabljenog stana u Zagrebu, ističe Ranilović, nešto je viša od 1500 eura. Proda se tek svaki šesti rabljeni stan, a interes nije prevelik.

"Neusporediva je kupnja novog stana sa starijim stanom. Oni koji imaju novca traže najbolje, oni koji ga nemaju zadovoljit će se i s manje kvalitetnim objektom", kaže Ranilović.

Mnogi bi, međutim, uz spomenute cijene koje bi mogle samo rasti, bili sretni da se domognu bilo kakvog stana. Naime, prema podacima Odjela za statistiku Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj Grada Zagreba, prosječna neto plaća zaposlenih u Zagrebu je 7.487 kuna, dakle oko tisuću eura, što je dovoljno tek za dvije trećine prosječne cijene kvadrata rabljenog stana u glavnom gradu. A gdje su drugi izdatci...

Tagovi: Zagreb, stanogradnja, tržište nekretnina, Neven Mikec, Dubravko Ranilović, tvrtka VMD
PROČITAJ I OVO
U siječnju građevinskih radova 14,3 posto više nego lani
TRENDOVI
U siječnju građevinskih radova 14,3 posto više nego lani
ZAGREB - Obujam građevinskih radova u siječnju je prema kalendarski prilagođenim indeksima bio veći za 14,3 posto nego u istom mjesecu prošle godine, te za 1,8 posto veći u odnosu na prosinac, pokazuju privremeni podaci Državnog zavoda za statistiku.
HPK i HUP protiv novog zakona o poljoprivrednom zemljištu
PROTIVLJENJE
HPK i HUP protiv novog zakona o poljoprivrednom zemljištu
ZAGREB - Hrvatska udruga poslodavaca i Hrvatska poljoprivredna komora traže da se hitno izvan snage stavi Zakon o poljoprivrednom zemljištu, a HPK je u međuvremenu pokrenuo i ocjenu ustavnosti zakona i zatražio sastanak s premijerom Plenkovićem.
Neočekivano pala prodaja novih stanova i kuća u SAD-u
PAD
Neočekivano pala prodaja novih stanova i kuća u SAD-u
WASHINGTON - Prodaja novih kuća i stanova u Sjedinjenim Državama pala je 0,3 posto na mjesečnoj razini na 662.000 jedinica na godišnjoj razini, objavilo je Ministarstvo trgovine.
U Zagrebu se cijena najma stana izjednačila s onom u Dubaiju
STANOVI
U Zagrebu se cijena najma stana izjednačila s onom u Dubaiju
ZAGREB - U Hrvatskoj je trenutačno u ponudi oko 8 tisuća stanova za najam, od toga ih je više od tri tisuće u Zagrebu. Potražnja je velika, ponuda sve lošija, a cijene najma, već smo spomenuli - neprekidno rastu.
Medi-lab kupio nekretnine Jadran tvornice čarapa
AKVIZICIJE
Medi-lab kupio nekretnine Jadran tvornice čarapa
ZAGREB - Tvrtka Medi-lab u vlasništvu Marka Džepine kupila je nekretninu Jadran tvornice čarapa u Resniku površine nešto manje od 1,5 hektara na javnoj dražbi održanoj 5. ožujka, a potom je Općinski građanski sud u Zagrebu zaključio da se ta nekretnina kupcu preda u posjed.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE