SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
PRIJAVA
 
Zagorje-Tehnobeton kazneno prijavljuje Igora Štimca
Autor/izvor: SEEbiz / Index.hr
Datum objave: 03.08.2013. - 09:07:44
SPLIT - Zagorje Tehnobeton prijaviti izbornika hrvatske nogometne reprezentacije Igora Štimca za prevaru i još nekoliko kaznenih djela te štetu od 600 tisuća eura. U pitanju je posao sa izgradnjom Centra Kika na Bilicama, u sjevernom predgrađu Splita.
Tehnobeton je od Štimca i njegovih partnera u listopadu 2010. godine preuzeo tvrtku Kion koja je trebala imati sređenu situaciju sa zemljištem i infrastrukturom. No, pokazalo se da još treba podosta toga riješiti i financirati, i otkup zemlje od privatnih vlasnika, a i pristupni put, što je preduvjet za lokacijsku dozvolu i početak gradnje centra.

Stvar je, međutim, zapela i, kako se čini, teško da će od Kike u Splitu išta biti u dogledno vrijeme.

Kako doznaje Index.hr, Igor Štimac nedavno je tražio sastanak kod splitskog gradonačelnika Ive Baldasara. Pretpostavlja se da je to trebalo biti upravo na temu rješavanja problema s Kikom, no nije se pojavio.

Gradonačelnik Baldasar izuzetno žali što je projekt zastao na neodređeno, jer nedavno je podsjetio kako su upravo nove dizalice (tj. gradilišta), ono što treba Splitu. I za nova radna mjesta i za komunalni doprinos.

Kika u Splitu se prije tri godine najavljivala kao mega projekt vrijedan čak 60 milijuna eura. Pet tisuća kvadrata pod zemljom s parkingom za 250 vozila i 15 tisuća kvadrata nadzemno raspoređenih na prizemlje i tri kata.

Početkom 2011. godine tadašnji gradonačelnik Željko Kerum izdao je pozitivno mišljenje o gradnji Kike koja je trebala pridonijeti kvalitetnijoj urbanizaciji prostora u krajnjem sjevernom predgrađu Splita, između Dujmovače, Solinske ceste i Puta Mostina.

Vjerojatno nije znao, ali u to doba već su ozbiljno zahladjeli odnosi između poslovnih partnera, jer je koncem 2010. godine isticao krajnji rok u kojem je Štimac morao osigurati obaveze preuzete ugovorom o prodaji Kiona, između ostalog i potvrdu glavnog projekta.

Kako obaveze nije ispunio ni do kraja srpnja 2011. godine, Zagorje Tehnobeton zatražilo je da plati predviđene penale od 200 tisuća eura te podmiri dotad nastalu štetu od 300 tisuća eura. Štimac je obaviješten i kako to nije kraj, već da će ga tužiti za svu buduću štetu koja nastane.

Dosad su u Tehnobetonu prebrojili 600 tisuća eura, no izgledno je da to nije konačna cifra. Umjesto nove, velike investicije, koja bi Splitu u ovoj oskudici i neimaštini došla kao naručena, sva je prilika da će se partneri Štimac i Tehnobeton gledati na sudu.

Štimcu to neće biti novo iskustvo. Svojedobno su mu sudili za premlaćivanje ugostitelja Željka Vidovića, no postupak je obustavljen nakon što je ovaj promijenio iskaz i nije više teretio Štimca. Svojedobno se pisalo i o parnici s bivšim partnerima u Šport tipu. Bokšić je tužbu povukao, ali je ostala ona Aljoše Asanovića.

Tehnobeton nedavno je, pak, pogodila afera s privođenjem i pritvaranjem čelnog čovjeka Miroslava Bunića, kojeg Uskok sumnjiči da je poticao na pogodovanje bivšeg varaždinskog gradonačelnika Ivana Čehoka, čime je Gradu Varaždinu nanesena šteta od preko 6 milijuna kuna. Unatoč aferi, Tehnobeton je završio Kragujevac Plazu, golemi trgovački centar u srcu Šumadije, a piše se i o brojnim drugim projektima.

Zagorje Tehnobeton: Dali smo Štimcu šansu, ali moramo poduzeti sve pravne radnje u zaštiti svojih interesa

Evo što nam je o aferi s Kikom i Štimcem kazao član Uprave Zagorje Tehnobetona Romano Perić.

"Vrlo je mala vjerojatnost da će se taj projekt realizirati preko projektnog društva Kion na njegovom zemljištu na Bilicama. Naime, Zagorje Tehnobeton potpisalo je uvjetni ugovor o građenju s Kikom te preuzelo projekt, odnosno, poslovne udjele od Štimca i partnera, koji su jamčili pod punom odgovornošću da je zemljište u vlasništvu Kiona dovoljno i kompletno za realizaciju projekta po traženju Kike. Nažalost, ispostavilo se da su njihova jamstva bila neistinita pa posljedično nisu niti mogli ispuniti obaveze. Zagorje Tehnobeton dalo je Štimcu i partnerima šansu, dodatni rok da izvrše ono što su jamčili da je, doduše, već izvršeno. Obzirom da niti u naknadnom roku to nije ispunjeno, Zagorje Tehnobeton primorano je poduzeti sve pravne radnje u zaštiti svojih interesa", pojasnio je situaciju Perić.

Pitali smo i izbornika Štimca što on kaže. Navodno će kaznena prijava i tužba na 600 tisuća eura biti podnijete nakon godišnjih odmora u rujnu, što bi trebalo ostaviti još nekih mjesec dana za eventualni dogovor, u što, međutim, nijedna od zainteresiranih strana ne vjeruje kao izglednu opciju.

"Kaznena prijava?! Jedva čekam. Neka tuže, slobodno. Pa da, oni su tako naivni da nisu znali u što se upuštaju. Nevjerojatna mi je ta njihova priča. Zagorje Tehnobeton upalo je u probleme i sada traže krivca da ga optuže za svoju situaciju", kazao nam je Štimac.

Tvrdi da se situacija zakomplicirala jer Grad Split nema novca za pristupnu cestu. U Tehnobetonu su se, inače, užasnuli kada su shvatili da bi trebali isfinancirati projekt prometnice do Kike od 700 tisuća kuna.