SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
 
NAFTNO TRŽIŠTE
 
Zabrinutost za opskrbu poduprla cijene nafte nadomak 79 dolara
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 19.09.2018. - 17:41:16
LONDON - Cijene nafte stabilizirale su se u srijedu na međunarodnim tržištima nadomak razine od 79 dolara, crpeći podršku iz bojazni da proizvođači možda neće uspjeti pokriti manjak u opskrbi kada na snagu stupe američke sankcije iranskom naftnom sektoru.

Na londonskom je tržištu cijena barela bila gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 78,88 dolara. Značajnijih promjena nije bilo ni na američkom tržištu gdje se barelom trgovalo po 69,79 dolara.

"Bio takav razvoj (cijena) opravdan ili ne, generira ga opskrba i tržište je na to reagiralo", tumači Tamas Varga iz PVM Oil Associatesa.

"Trgovinski ratovi trebali bi u najmanju ruku utjecati na potražnju za naftom, ali to se potpuno zanemaruje, što me navodi na zaključak da je tržište puno osjetljivije na trendove na strani opskrbe... Mislim da će ta tema dominirati i u sljedećih šest tjedana, do stupanja na snagu sljedećeg kruga američkih sankcija Iranu", dodao je Varga.

Reuters je 5. rujna izvijestio da Saudijskoj Arabiji odgovara cijena barela između 70 i 80 dolara kako bi održala ravnotežu između povećanja prihoda i nastojanja da zauzda rast cijena do izbora za američki Kongres.

Trgovci su izjave iz Saudijske Arabije protumačili "kao naznaku da (Saudijska Arabija) neće agresivno odgovoriti na porast cijena povećanjem opskrbe", ističu u bilješci analitičari banke ANZ.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte OPEC) i skupina neovisnih proizvođača, uključujući Rusiju, sastat će se 23. rujna u Alžiru kako bi razgovarali o raspodjeli planiranog povećanja proizvodnje unutar sustava kvota. Cilj je nadoknaditi smanjenu opskrbu iz Irana zbog američkih sankcija na izvoz nafte koje stupaju na snagu 4. studenog.

Iako su mnogi kupci smanjili kupnju iranske nafte, nije jasno u kojoj će mjeri drugi proizvođači uspjeti nadoknaditi smanjenu opskrbu iz Irana.

Zabrinutost za opskrbu zasjenila je neočekivani rast zaliha nafte u SAD-u u prošlom tjednu, za 1,2 milijuna barela, prema podacima Američkog instituta za naftu (API).

Vlada će objaviti službene podatke tokom dana.

Odvojeno je OPEC jutros objavio da je cijena barela referentne košarice njegove nafte u utorak iznosila 76,09 dolara, te ostala gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodni dan trgovanja.