SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
ZASLON S DVIJE RUPE
 
Xiaomiju odobren važan patent
Autor/izvor: SEEbiz / Bug.hr
Datum objave: 07.02.2019. - 08:19:54
LONDON - Proizvođači mobitela sa svakim novim modelom nastoje ugraditi što veći zaslon, ali ujedno i zadržati što manje dimenzije kućišta. 

Kako bi se to postiglo potrebno je bilo naći kompromis koji bi to omogućio. I našao se – notch te se krenulo s urezivanjem gornje (a neki i donje) stranice zaslona.

No, kako je vrijeme pokazalo korisnici i nisu bili previše oduševljeni tom novotarijom pa su proizvođači mobitela morali pronaći neko drugo rješenje. Neki, poput Xiaomija su prednje kamere stavili iza slidera te su tako izbjegli urezivanje zaslona, dok su se drugi poput Huaweija odlučili radije za bušenje rupa unutar samog zaslona.

Sudeći prema novom patentu koji je odobren Xiaomiju i oni će krenuti putem bušenja zaslona, ali na malo drugačiji način nego što se to činilo do sada. Skice koje su priložili uz opis patenta pokazuju kako je jedna od ideja razdvojiti prednje kamere na uređajima koji će ih imati dvije.

Princip je jasan – svaka kamera bi trebala biti smještena uz svoj kut. Također ovisno o modelu kamere bi imale, odnosno ne bi imale obrub oko sebe. Prostor koji je tako rezerviran za smještaj prednjih kamera ujedno bi se iskoristio i za smještaj LED-ica koje bi svojom bojom signalizirale korisniku o dospijeću poruke ili neke druge obavijesti.