SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
NESLUŽBENO
 
Xiaomi radi na mobitelu sa savitljivim zaslonom
Autor/izvor: SEEbiz / Bug.hr
Datum objave: 06.01.2019. - 09:32:49
LONDON - Ako sve prođe prema planu proizvođača mobitela, od ove godine svaki must have uređaj bi trebao imati i savitljivi zaslon. Zadnjih mjeseci se dosta pisalo o mobitelima budućnosti, a par ih se čak i u uživo moglo vidjeti.

Royole je prvi predstavio takav mobitel, FlexPai. Iako je tehnološki zanimljiv, uporabno je dosta nepraktičan. Glavni razlog tomu je debljina takvog uređaja koji zbog nje više ne stane lako u džepove hlača. Naime, da bi se zaslon mogao saviti bez pucanja, zaslon na središnjem dijelu mora imati poveći luk, što u konačnici rezultira većom debljinom kućišta.

No, jedno je sigurno. U narednim godinama proizvođači mobitela namjeravaju na tržište izbacivati sve više takvih uređaja. Kao što to trenutno čine s mobitelima s urezanim zaslonima. Svima je jasno da će mobiteli sa savitljivim zaslonima imati visoke cijene, početna cijena više neće biti u stotinama dolara, već tisućama.

Ipak pojavio se tračak nade kako bi mobiteli sa savitljivim zaslonima mogli biti pristupačni i većem broju kupaca. Evan Blass na svojem je Twitter profilu obavio video zapis u kojemu je navodno prikazan Xiaomijev mobitel sa savitljivim zaslonom. U slučaju da se video pokaže lažnim ujedno se i ogradio od njega izjavom kako ne može potvrditi njegovu autentičnost.

Za sada nema informacija o hardveru, ali ima kratki video zapis na kojemu se vidi potpuno funkcionalan uređaj. Čini se kako je Xiaomi otišao korak dalje. Dok je većina proizvođača poput Samsunga do sada prikazala mobitele čiji se zasloni savijaju na središnjem dijelu, Xiaomijev se savija na bočnim stranama. Time je izostala potreba za dva zaslona, jer se središnji dio zaslona u ovom slučaju koristi i kao glavni, dimenzijama manji zaslon.

Ovo bi svakako trebalo utjecati na manju cijenu uređaja, a koliko točno, vidjet ćemo ako i kada dotični mobitel bude predstavljen.