DiWagner
SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
USLUGE
 
Web servis za prijavu poreza na kapitalnu dobit
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 19.02.2018. - 09:27:00
Zadnja izmjena: 19.02.2018. - 09:32:31
ZAGREB - web servis www.kapitalnadobit.hr omogućuje automatsko popunjavanje svih obrazaca potrebnih za prijavu poreza na kapitalnu dobit. Iza weba stoji domaća pamet – stručnjaci iz firme Koios koji imaju veliko iskustvo u razvoju IT rješenja za financijski sektor u regiji.

Predstavnici društava za upravljanje investicijskim fondovima procjenjuju kako je 80.000 njihovih ulagača u obvezi platiti porez, a prema podacima Središnjeg klirinškog depozitarnog društva (SKDD), dionicama je u 2017. trgovalo oko 20.000 fizičkih osoba. Prema tumačenjima poreznih savjetnika, obveznici poreza su i ulagači na Forex tržištu, a Porezna uprava dala je mišljenje prema kojem porez na kapitalnu dobit trebaju platiti i svi koji su ostvarili zaradu od trgovanja kriptovalutama. Ne postoje službeni podaci o broju hrvatskih ulagača u Bitcoin i druge kriptovalute, a u medijima su spominjana istraživanja koja govore o 25.000 ulagača u Bitcoin iz Hrvatske.

Kako bi prijavili i platili porez na kapitalnu dobit, građani trebaju popuniti vrlo zahtjevni JOPPD obrazac, također zahtjevan RPO obrazac (ukoliko prvi puta prijavljuju dohodak od kapitala iz inozemstva) te trebaju znati broj računa za uplatu poreza, kao i točan poziv na broj. Prema anketi koju je proveo portal kapitalnadobit.hr, a na koju je odgovorilo 3.505 ljudi, 77% ispitanika ne zna kako se porez prijavljuje. 

No u svijetu automatiziranih digitalnih usluga sve ovo zapravo ne treba predstavljati noćnu moru: pametan softver može sve odraditi za nas. S tom mišlju, i s ciljem promoviranja digitalnog poslovanja s državom, razvijena je usluga kapitalnadobit.hr. Na tom web servisu svaki građanin može dobiti sve potrebne obrasce, popunjene za svoj specifični slučaj, te gotovu bankovnu uplatnicu, po simboličnoj cijeni od 40 kuna.

Kako bi proces bio još lakši i dostupniji, izrađena je video uputa za generiranje popunjenih obrazaca uz pomoć web servisa kapitalnadobit.hr (https://youtu.be/GGZZImgJjRU). Video pokazuje kako do svega potrebnog za prijavu i plaćanje poreza u samo dvije minute!

"Budući da je fizičkim osobama i dalje praktički nemoguće prijaviti porez digitalnim putem, unatoč svim najavama u proteklih petnaestak godina, razvojem ovog servisa želimo pomoći velikom broju građana koji će se naći u novoj obvezi. Iza servisa stoji složen sustav koji građanima pomaže da brzo i sigurno dobiju sve što im je potrebno za prijavu i plaćanje poreza. Vjerujemo da je ova usluga ujedno i dobar pokazatelj kako bi trebale izgledati moderne javne usluge namijenjene najširoj populaciji građana", izjavio je Stjepan Pavlek, voditelj projekta kapitalnadobit.hr.