SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
SAVEZNICI
 
Washington Ankari: Nemojte aktivirati ruske S-400, poštedjet ćemo vas sankcija
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 26.10.2019. - 10:21:05
ANKARA - Sjedinjene Države će poštedjeti Tursku novih gospodarskih sankcija ako ona ne aktivira svoje ruske protuzračne projektile S-400, rekao je jedan dužnosnik američke diplomacije dok Ankara pokazuje sve više nepovjerenja prema NATO-u.
Iako kritiziraju vojnu operaciju Ankare protiv Kurda na sjeveroistoku Sirije, Sjedinjene Države strahuju od pridruživanja tog strateškog partnera NATO-a Rusiji i koriste sve svoje diplomatske napore kako bi ugodile turskom predsjedniku Recepu Tayyipu Erdoganu.
Američki predsjednik Donald Trump je u srijedu ukinuo sankcije trojici turskih ministara nakon turskog vojnog upada na sjever Sirije, koji su druge saveznice NATO-a oštro kritizirale.
Ali Turskoj i dalje prijete dodatne sankcije jer je kupila sustav projektila S-400 unatoč prosvjedima Washingtona koji drži da to oružje nije prikladno odredbama NATO-a.

Prema zakonu iz 2017. američka administracija treba sankcionirati svaku zemlju koja zaključi veliki vojni ugovor s nekim protivnikom Sjedinjenih Država, uključujući Rusiju.
Da bi to izbjegli "postoji načini da se Tursku uvjeri da se udalji od S-400, bilo deaktiviranjem, vraćanjem ili uništenjem", rekao je taj neimenovani dužnosnik State Departmenta.
Turska je počela u srpnju primati sustave S-400 na temelju ugovora procijenjenog na 2,5 milijarda dolara. Turske i ruske vlasti se nadaju da će prvi turski S-400 biti raspoređeni u proljeće 2020. kada turski vojnici završe obuku o njihovoj uporabi.
Rusija je u srijedu objavila da pregovara o prodaji novih sustava raketa S-400 Turskoj.