SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
AMERIČKO TRŽIŠTE
 
Wall Street: S&P 500 porastao nakon pet dana pada
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 16.11.2018. - 08:40:44
NEW YORK - Na Wall Streetu je u četvrtak S&P 500 indeks porastao, nakon pet dana pada, jer se ulagači nadaju smanjenju trgovinskih tenzija između SAD-a i Kine.

Dow Jones skočio je 208 bodova ili 0,83 posto, na 25.289 bodova, dok je S&P 500 porastao 1,06 posto, na 2.730 bodova, a Nasdaq indeks 1,72 posto, na 7.259 bodova.

Na samom početku jučerašnjeg trgovanja S&P 500 indeks bio je u minusu, šesti dan zaredom, no potom je ulagače ohrabrila vijest da je trgovinski predstavnik SAD-a Robert Lighthizer na jednom skupu kazao da je novi krug carina na uvoz kineskih proizvoda stavljen na čekanje.
Cijene dionica snažno su porasle, premda je kasnije Lighthizer to opovrgnuo, kazavši da se planovi o carinama nisu promijenili.
„Dobili smo konfliktne poruke, no tržište je apsolutno prijemljivo za svaku imalo dobru vijest. Tržište je pod pritiskom i umorno, pa se uzbudi i kad se pojavi samo tračak sunca", kaže Michael Antonelli, direktor u tvrtki Robert W. Baird.
Nadu u smanjenje trgovinskih tenzija potaknula je i vijest da je Kina dostavila pisane odgovore na zahtjeve SAD-a u vezi trgovinskih odnosa.
Analitičari kažu da je dobro da Peking i Washington vode neformalne razgovore prije sastanka predsjednika SAD-a Donalda Trumpa i Kine Xi Jingpinga krajem ovoga mjeseca.
Malo tko očekuje da će se već na tom sastanku postići trgovinski dogovor, no ulagači se nadaju da se čelnici dvaju zemalja mogu dogovoriti o smanjenju tenzija dok bi se vodili daljnji pregovori.
Tako je na Wall Streetu nastavljeno nesigurno trgovanje, koje obilježava posljednje tjedne.
U listopadu su na najvećoj svjetskoj burzi cijene dionica oštro pale jer ulagači nisu bili skloni riziku zbog trgovinskog sukoba između SAD-a i Kine, usporavanja rasta najvećih svjetskih gospodarstava i povećanja kamata američke središnje banke.
Početkom studenoga tržište se ponešto oporavilo, posebice nakon izbora za američki Kongres, zbog čega je jedan od razloga nesigurnosti uklonjen s tržišta.
Međutim, posljednjih je dana tržište ponovno pod pritiskom jer su gotovo svi razlozi koji su u listopadu izazvali pad cijena dionica i dalje prisutni.
A na većini europskih burzi cijene su dionica jučer pale. Doduše, londonski FTSE indeks ojačao je 0,06 posto, na 7.038 bodova, no frankfurtski DAX skliznuo je 0,52 posto, na 11.353 boda, a pariški CAC 0,70 posto, na 5.033 boda.