SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
AMERIČKO TRŽIŠTE
 
Wall Street: S&P 500 najviši u pet mjeseci
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 19.07.2018. - 07:48:36

NEW YORK - Na Wall Streetu je u srijedu S&P 500 indeks dosegnuo najvišu razinu u više od pet mjeseci jer su ulagače ohrabrili bolji nego što se očekivalo kvartalni poslovni rezultati niza kompanija.

Dow Jones ojačao je 79 bodova ili 0,32 posto, na 25.199 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,22 posto, na 2.815 bodova. Nasdaq indeks oslabio je, pak, 0,01 posto, na 7.854 boda.

Rast S&P 500 indeksa na najvišu razinu od početka veljače zahvaljuje se, među ostalim, skoku cijena dionica u industrijskom sektoru za 1,1 posto, nakon što su kompanije CSX Corp i United Continental objavile bolje poslovne rezultate nego što su analitičari očekivali.

Osjetno je ojačao i financijski sektor, pri čemu je najveća dobitnica bila dionica Morgan Stanleya, s rastom od 2,8 posto, jer je ta investicijska banka svojim poslovnim rezultatima također nadmašila očekivanja.

Od 48 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, koje su dosad objavile poslovna izvješća, velika većina, njih 87,5 posto, ostvarila je veće zarade nego što se očekivalo.

Zbog toga su analitičari u anketi Reutersa povećali procjene, pa sada očekuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u drugom tromjesečju porasle 21,4 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok su prije tjedan dana očekivali rast od 20,7 posto.

Snažan rast dobiti kompanija zahvaljuje se stabilnom rastu američkog i svjetskog gospodarstva, te poreznim promjenama u SAD-u, a zbog toga se ulagači nadaju da će kompanije povećati dividende ili programe otkupa dionica na tržištu, što bi podržalo daljnji rast cijena dionica.

„Nastavlja se uspon cijena dionica, a razlog su tome zarade kompanija i valuacije. Mislim da bi tržište bilo i na znatno višim razinama da ulagači nisu zabrinuti zbog trgovinskih napetosti", kaže Wayne Kaufman, analitičar u tvrtki Phoenix Financial Services.

Premda bi nametanje carina SAD-a na uvoz iz Kine, kao i istovjetni odgovori Pekinga, mogli dovesti do slabljenja trgovine u svijetu i usporiti rast dvaju najvećih svjetskih gospodarstava.

U izvješću Kongresu jučer je i predsjednik američke središnje banke Jerome Powell kazao kako bi jačanje protekcionizma u svijetu s vremenom predstavljalo rizik po rast američkog i globalnog gospodarstva, ali da se zasad rast nastavlja.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,65 posto, na 7.676 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,82 posto, na 12.765 bodova, a pariški CAC 0,46 posto, na 5.447 bodova.