SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
AMERIČKO TRŽIŠTE
 
Wall Street: S&P 500 na novom rekordu
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 02.07.2019. - 07:11:02
NEW YORK - Na Wall Streetu je S&P 500 indeks dosegnuo najvišu razinu u povijesti jer je ulagače ohrabrio dogovor između Washingtona i Pekinga o nastavku trgovinskih pregovora.

Dow Jones ojačao je 117 bodova ili 0,44 posto, na 26.717 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,77 posto, na 2.964 boda, a Nasdaq indeks 1,06 posto, na 8.091 bod.

Trgovinski pregovori s Kinom

Dobro raspoloženje na najvećoj svjetskoj burzi zahvaljuje se dogovoru predsjednika SAD-a i Kine Donalda Trumpa i Xi Jinpinga u subotu da će se trgovinski pregovori nastaviti, a dok pregovori traju SAD neće povećati carine na kineski uvoz.

Na skupu G20 najvećih svjetskih gospodarstava u Japanu Trump je, također, pristao olabaviti restrikcije na poslovanje kineskog telekom diva Huweija s američkim kompanijama.

Kina je, pak, pristala kupovati više američkih poljoprivrednih proizvoda, ali nisu objavljeni detalji.

„Cijene dionica su porasle jer je jedna nesigurnost otklonjena s tržišta, premda cijeli problem još nije riješen", kaže Willie Delwiche, strateg u tvrtki Robert W. Baird.

U svibnju je S&P 500 indeks potonuo više od 6,5 posto jer su početkom tog mjeseca bili prekinuti pregovori između SAD-a i Kine, nakon što je Washington uveo restrikcije na poslovanje Huaweija.

Ulagači su se plašili da će carinski rat između dva najveća svjetska gospodarstva negativno utjecati na cjelokupno svjetsko gospodarstvo.

No, u lipnju je S&P 500 nadoknadio sve svibanjske gubitke nakon što je američka središnja banka naznačila da bi mogla smanjiti kamatne stope kako bi podržala rast gospodarstva.

No, sada je, zbog smanjenja napetosti između SAD-a i Kine, manje vjerojatno da će Fed agresivno smanjiti cijenu novca.

„Nastavak pregovora između SAD-a i Kine smanjuje vjerojatnost da će Fed reagirati ili barem neće biti onoliko agresivan koliko su se ulagači nadali prije desetak dana", kaže Willie Delwiche.

Doduše, i dalje se očekuje da će Fed već u srpnju smanjiti ključne kamatne stope, ali ne za 0,50 nego za 0,25 postotnih bodova.

U svih 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa jučer su cijene dionica porasle, a najviše, oko 2,5 posto, u sektoru proizvođača čipova koji veliki dio svojih prihoda ostvaruju na kineskom tržištu.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,97 posto, na 7.497 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,99 posto, na 12.521 bod, a pariški CAC 0,52 posto, na 5.567 bodova.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?