SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
AMERIČKO TRŽIŠTE
 
Wall Street: S&P 500 indeks blago porastao
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 10.07.2019. - 08:39:54
NEW YORK - Na Wall Streetu se u utorak trgovalo oprezno jer su uoči sezone objava kvartalnih poslovnih rezultata procjene zarada kompanija slabe, no S&P 500 indeks blago je porastao nakon dva dana pada.

Dow Jones oslabio je 22 boda ili 0,08 posto, na 26.783 boda, dok je S&P 500 ojačao 0,12 posto, na 2.979 bodova, a Nasdaq indeks 0,54 posto, na 8.141 bod.

Rast S&P 500 i Nasdaq indeksa ponajviše se zahvaljuje oporavku cijena dionica u tehnološkom sektoru, nakon pada dan prije.

Pritom je porasla cijena dionice Applea, koja je dan prije pala više od 2 posto, a dobitke su zabilježile i dionice Amazon.coma, Facebooka te Netflixa.

Trgovalo se oprezno jer uskoro počinje sezona objava kvartalnih poslovnih rezultata, a analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da će u drugom tromjesečju dobit kompanija iz sastava S&P 500 indeksa biti 0,2 posto manja nego u istom lanjskom razdoblju.

Nakon što su polovicom prošloga tjedna Dow Jones i S&P 500 indeks dosegnuli najviše razine u povijesti, zahvaljujući nadi ulagača da će američka središnja banka agresivno smanjiti kamatne stope, posljednjih se dana trguje oprezno jer su te nade splasnule.

Doduše, trgovci na tržištu novca i dalje procjenjuju da je gotovo sigurno da će Fed na sjednici krajem srpnja kamate smanjiti za 0,25 postotnih bodova, no više gotovo nitko ne očekuje rez od 0,50 postotnih bodova.

Ulagači se nadaju da će situacija biti nešto jasnija nakon izvješća predsjednika Feda Jeromea Powella o gospodarskoj situaciji i monetarnoj politici u prvom polugodištu, koje će prezentirati u Kongresu u srijedu i četvrtak.

„Možda situacija bude nešto jasnija u idućih nekoliko dana, ovisno o tome što će Powell kazati u Kongresu", kaže Bucky Hellwig, potpredsjednik u tvrtki BB&T Wealth Management.

Na oprez ulagača ukazuje ispodprosječni obujam trgovanja. Na američkim je burzama vlasnika jučer zamijenilo 5,77 milijardi dionica, dok je prosječni dnevni obujam u posljednjih 20 dana iznosio 6,74 milijarde.

A na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,17 posto, na 7.536 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,85 posto, na 12.436 bodova, a pariški CAC 0,31 posto, na 5.572 boda