GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Wall Street skliznuo s rekordnih razina

Wall Street skliznuo s rekordnih razina
AMERIČKO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.01.2020 / 08:11
Autor: SEEbiz / H
NEW YORK - Na Wall Streetu su u petak burzovni indeksi skliznuli s rekordnih razina jer su ulagači zabrinuti zbog jačanja napetosti na Bliskom istoku, nakon što je u američkom zračnom napadu u Iraku ubijen iranski general. 
Dow Jones skliznuo je 233 boda ili 0,81 posto, na 28.634 boda, dok je S&P 500 pao 0,71 posto, na 3.234 boda, a Nasdaq indeks 0,79 posto, na 9.020 bodova.
Pad indeksa posljedica je zabrinuti ulagača zbog rasta napetosti na Bliskom istoku, nakon što je u petak u zračnom udaru SAD-a na zračnu luku u Bagdadu ubijen moćni iranski general Qassem Soleimani, a poginuo je i Abu Mehdi al-Mouhandis, zapovjednik iračke policije.

Pentagon je potvrdio da je predsjednik SAD-a Donald Trump naredio likvidaciju iranskog generala Soleimanija.

"Američka vojska je na predsjednikovu zapovijed donijela odlučne obrambene mjere kako bi zaštitila američko osoblje u inozemstvu likvidirajući Qassema Soleimanija", priopćilo je američko ministarstvo obrane.

Iranski vrhovni vođa Ali Hamnei i predsjednik Hasan Rohani pozvali su na osvetu. "Iran i drugi slobodni narodi regije će se osvetiti zločinačkoj Americi", zaprijetio je Rohani.

Napetosti između SAD-a i Irana traju već mjesecima zbog američkih gospodarskih sankcija koje su naštetile iranskom gospodarstvu.
Ulagače je jučer zabrinuo i slabiji nego što se očekivalo podatak iz američkog gospodarstva, koji ukazuje na usporavanje rasta.
Institut za menadžere nabave (ISM) izvijestio je da je u prosincu tvornička aktivnost pala najviše u više od 10 godina.

„Cijene su dionica pale zbog slabih pokazatelja o proizvodnoj aktivnosti i geopolitičkih napetosti. Uz to, čini se da je tržište precijenjeno", kaže Michael Antonelli, strateg u tvrtki Robert W. Baird.

U 11 od prethodnih 14 trgovinskih dana S&P 500 indeks dosezao je rekordne razine, zahvaljujući optimizmu ulagača zbog dogovora između SAD-a i Kine o prvoj fazi trgovinskog sporazuma, prema kojemu će Washington smanjiti ili ukinuti niz carina na uvoz kineskih proizvoda, dok će Peking kupovati više američkih poljoprivrednih proizvoda i smanjiti carine na uvoz niza američkih proizvoda.
Predsjednik SAD-a Donald Trump kazao je u srijedu kako će taj sporazum biti potpisan u Washingtonu 15. siječnja.
Time bi se trebao završiti trgovinski rat između dva najveća svjetska gospodarstva, koji je trajao više od godinu i pol i koji je izazvao usporavanje rasta globalnog gospodarstva.

No, dugo razdoblje rasta cijena dionica na Wall Streetu izazvalo je zabrinutosti u vezi moguće korekcije, posebice ako se rast globalnog gospodarstva ne ubrza kao što se ulagači nadaju ili ako ponovno ojačaju napetosti između SAD-a i Kine.
Zbog jučerašnjeg pada, na Wall Streetu su prošloga tjedna indeksi zabilježili prve gubitke nakon pet tjedana rasta.
Dow Jones oslabio je, naime, na tjednoj razini 0,04, a S&P 500 0,17 posto. Nasdaq indeks ojačao je, pak, 0,16 posto.
A na većini europskih burzi cijene su dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,24 posto, na 7.622 boda, a pariški CAC 0,04 posto, na 6.044 boda. Frankfurtski DAX skliznuo je, pak, 1,25 posto, na 13.219 bodova.

Tagovi: Wall Street, NYSE, Dow Jones, Nasdaq, S&P 500
PROČITAJ I OVO
Azijska tržišta: Oporavak indeksa
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Oporavak indeksa
ŠANGAJ - Azijsko-pacifička tržišta porasla su u četvrtak u cijelosti, za razliku od noćnih gubitaka Wall Streeta koji su doveli do pada S&P 500 i Nasdaq Compositea četvrti dan zaredom.
Wall Street pao četvrti dan zaredom
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street pao četvrti dan zaredom
NEW YORK - Na Wall Streetu je u srijedu burzovni S&P 500 indeks pao četvrti dan zaredom jer poslovni rezultati kompanija nisu impresivni i jer je sve jasnije da američka središnja banka neće smanjiti kamatne stope tako brzo kao što se očekivalo.
Što je pink tax i koliko je i danas prisutan ovaj fenomen?
FENOMENI
Što je pink tax i koliko je i danas prisutan ovaj fenomen?
ANALIZA - “Porez na rozu”, poznatiji kao pink tax, predstavlja pojavu u kojoj se proizvodi namijenjeni ženama prodaju po višim cijenama u odnosu na slične proizvode namijenjene muškarcima.
Je li halving već uračunat u cijenu bitcoina?
KRIPTO SCENA
Je li halving već uračunat u cijenu bitcoina?
NEW YORK - Američki dolar ponovno pokazuje svoju snagu, jučer je dosegnuo petomjesečni maksimum prema euru (za euro je ujutro trebalo platiti samo 1,0603 dolara).
Azijska tržišta: Mješovita izvedba indeksa
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Mješovita izvedba indeksa
ŠANGAJ - Azijsko-pacifička tržišta bila su mješovita nakon velike rasprodaje u utorak, a trgovci su pratili trgovinske podatke iz Japana i Singapura u srijedu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE