SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
AMERIČKO TRŽIŠTE
 
Wall Street skliznuo s rekordnih razina
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 20.11.2019. - 08:09:25
NEW YORK - Na Wall Streetu su jučer Dow Jones i S&P 500 indeks skliznuli s rekordnih razina zbog neizvjesnosti oko trgovinskih pregovora između SAD-a i Kine, ali i slabih kvartalnih poslovnih rezultata nekoliko trgovačkih lanaca.

Dow Jones oslabio je 102 boda ili 0,36 posto, na 27.934 boda, dok je S&P 500 skliznuo 0,06 posto, na 3120 bodova. Nasdaq indeks ojačao je, pak, 0,24 posto, na rekordnih 8570 bodova.

Prethodnih dana Dow Jones i S&P 500 indeks dosezali su najviše razine u povijesti zahvaljujući porukama iz Washingtona da je trgovinski dogovor s Pekingom blizu.
No u ponedjeljak je televizijska postaja CNBC izvijestila da je raspoloženje u Pekingu u vezi sa sporazumom pesimistično jer predsjednik SAD-a Donald Trump ne pristaje na uklanjanje dosad uvedenih carina na uvoz kineskih proizvoda, a jučer je Trump najavio i novo povećanje carina ako Kina ne pristane na dogovor.

Ulagače su pokolebali i slabiji nego što se očekivalo kvartalni poslovni rezultati nekoliko trgovačkih lanaca, kao što su Kohl's i Home Depot, koji su smanjili i procjene prodaje do kraja godine.

Zbog toga je cijena dionice Home Depota pala više od 5, a Kohl'sa više od 19 posto.

To je uznemirilo ulagače jer potrošnja čini najveći dio američkog bruto domaćeg proizvoda (BDP).