SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
AMERIČKO TRŽIŠTE
 
Wall Street: Podatak o zapošljavanju podigao indekse
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 07.09.2019. - 07:45:35
NEW YORK – Na Wall Streetu su u petak indeksi porasli, treći dan zaredom, no trgovalo se oprezno jer je izvješće s američkog tržišta rada pokazalo da se rast zapošljavanja usporava, dok plaće rastu.

Američki poslodavci neto su u kolovozu otvorili 130 tisuća novih radnih mjesta, manje od prosjeka u ovoj godini, uz veći broj zaposlenih u državnoj upravi zbog popisa stanovništva, pokazalo je u petak izvješće američkog ministarstva rada.

Ministarstvo je ujedno snizilo podatke o broju otvorenih radnih mjesta u lipnju i srpnju za ukupno 20 tisuća. U lipnju je tako prema novim podacima neto otvoreno 187 tisuća a u srpnju 159 tisuća novih radnih mjesta.

Procjena za kolovoz niža je od prosjeka u ovoj godini koji iznosi 158 tisuća novih radnih mjesta. Osjetno je pak ispod prosječne 223 tisuće radnih mjesta mjesečno u 2018., prema izvješću ministarstva.

Ukupno je u privatnom sektoru u prošlom mjesecu neto otvoreno 96 tisuća radnih mjesta, pri čemu se najviše zapošljavalo u sektoru zdravstvene skrbi i financijskih aktivnosti.

Svijetla je točka u izvješću podatak da su nadnice po satu u kolovozu na mjesečnoj razini porasle najviše od veljače, za 0,4 posto. U srpnju uvećane su 0,3 posto.