SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
AMERIČKO TRŽIŠTE
 
Wall Street pao drugi dan zaredom
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 18.07.2019. - 07:28:22
NEW YORK - Na Wall Streetu su u srijedu cijene dionica pale drugi dan zaredom jer su poslovni rezultati nekih kompanija izazvali strahovanja od negativnog utjecaja američko-kineskog trgovinskog sukoba na gospodarstvo.

Dow Jones oslabio je 115 bodova ili 0,42 posto, na 27.219 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,65 posto, na 2.984 boda, a Nasdaq indeks 0,46 posto, na 8.185 bodova.

Među najvećim je gubitnicama jučer bila dionica CSX-a, s padom cijene za više od 10 posto, nakon što je taj željeznički prijevoznik tereta izvijestio o slabijim nego što se očekivalo poslovnim rezultatima u proteklom tromjesečju i smanjio procjene prihoda u cijeloj godini.

To je izazvalo strahovanja od negativnog utjecaja kinesko-američkog trgovinskog sukoba na gospodarstvo.

Zbog pada cijena dionica željezničkih prijevoznika, S&P 500 indeks industrijskog sektora skliznuo je više od 2 posto.

Ulagači su zabrinuti i zbog nedavne izjave predsjednika SAD-a Donalda Trumpa da predstoji još dug put do trgovinskog dogovora s Kinom i da je spreman uvesti carine na dodatnih 325 milijardi dolara vrijedan kineski uvoz.

Prije nekoliko tjedana Washington i Peking dogovorili su nastavak trgovinskih pregovora, a Trump je obećao da tijekom pregovora neće uvoditi dodatne carine.

„Velika je nesigurnost u vezi trgovine jer bi utjecaj tog sukoba mogao biti velik. Veće carine mogle bi povećati troškove poslovanja", kaže Stephen Carl, direktor u Williams Capital Group.

S druge strane, tržište je podržano očekivanjima da će zbog usporavanja rasta gospodarstva američka središnja banka krajem srpnja smanjiti ključne kamatne stope za barem 0,25 postotnih bodova.

No, do tada će u fokusu ulagača biti kvartalna poslovna izvješća kompanija. Većina kompanija dosad je izvijestila o boljim nego što se očekivalo rezultatima.

Zbog toga sada analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da će u drugom tromjesečju dobit kompanija iz sastava S&P 500 indeksa biti za 0,4 posto veća nego u istom lanjskom razdoblju, dok su prije tjedan dana očekivali pad zarada za 0,2 posto.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,55 posto, na 7.535 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,72 posto, na 12.341 bod, a pariški CAC 0,76 posto, na 5.571 bod.