SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
AMERIČKO TRŽIŠTE
 
Wall Street: Investitori zabrinuti zbog ekonomskog usporavanja
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 26.03.2019. - 07:53:47
NEW YORK - Na Wall Streetu je jučer S&P 500 indeks blago oslabio jer su ulagači oprezni zbog naznaka usporavanja rasta globalnog gospodarstva. 

Dow Jones ojačao je 14 bodova ili 0,06 posto, na 25.516 bodova, dok je S&P 500 oslabio 0,08 posto, na 2.798 bodova, a Nasdaq indeks 0,07 posto, na 7.637 bodova.

Na najvećoj svjetskoj burzi jučer se trgovalo nesigurno, nakon što su u petak cijene dionica oštro pale.

Ulagači strahuju od usporavanja rasta globalnog gospodarstva

Posljedica je to strahovanja ulagača od usporavanja rasta globalnog gospodarstva, nakon niza slabijih nego što se očekivalo pokazatelja iz SAD-a, Kine i eurozone.

Uz to, ulagače zabrinjava tzv. inverzija krivulje prinosa na američke obveznice, pri čemu su dugoročni prinosi pali ispod kratkoročnih, što je obično najavljivalo recesiju u američkom gospodarstvu u roku od godinu dana do dvije godine.

„Još nedavno ulagači su se plašili rasta prinosa na dugoročne obveznice i inflacije, a sada su svi zabrinuti zbog moguće recesije i smanjenja kamatnih stopa", kaže Eric Kuby, direktor u tvrtki North Star Investment Management.

Takva očekivanja posljedica su, među ostalim, prošlotjednog smanjenja procjena rasta američkog gospodarstva od strane američke središnje banke i poruke da u ovoj godini Fed vjerojatno neće povećati kamatne stope.

Zbog toga su jučer cijene dionica u financijskom sektoru, koji je vrlo osjetljiv na kretanje kamata, pale peti dan zaredom, i to za prosječno 0,4 posto.

Među većim gubitnicama bila je i dionica Applea, nakon što je taj tehnološki div predstavio novu uslugu 'streaminga' televizijskog programa.

S druge strane, porasla je, više od 2 posto, cijena dionice Boeinga, koja je već dulje vrijeme pod pritiskom zbog obustavljanja letova njegovog zrakoplova 737 MAX nakon dviju tragičnih nesreća.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks skliznuo je 0,42 posto, na 7.177 bodova, dok frankfurtski DAX oslabio 0,15 posto, na 11.346 bodova, a pariški CAC 0,18 posto, na 5.260 bodova.