SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
AMERIČKO TRŽIŠTE
 
Wall Street: Boeing i Johnson&Johnson krivi za pad indeksa
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 19.10.2019. - 08:43:28
NEW YORK - Na Wall Streetu su u petak burzovni indeksi pali zbog usporavanja rasta kineskog gospodarstva i loših vijesti iz nekoliko kompanija.

Dow Jones oslabio je 255 bodova ili 0,95 posto, na 26.770 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,39 posto, na 2.986 bodova, a Nasdaq indeks 0,83 posto, na 8.089 bodova.

Pad indeksa posljedica je loših vijesti iz nekoliko kompanija.

Tako je cijena dionice Boeinga potonula gotovo 7 posto, nakon vijesti da je taj proizvođač zrakoplova možda pogrešno izvijestio regulatorne vlasti o sigurnosti zrakoplova 737 MAX, koji je u ožujku prizemljen nakon nekoliko teških nesreća.

Istraga regulatora o sigurnosti tog modela zrakoplova i dalje traje.

Oštro je, više od 6 posto, potonula i cijena dionice Johnson & Johnsona, nakon što je ta kompanija morala s američkog tržišta povući dječji puder jer su regulatori u njemu pronašli određenu količinu azbesta.

Loše je na tržište utjecao i podatak da je kineski bruto domaći proizvod u trećem tromjesečju porastao 6 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, što je slabiji rast nego što su analitičari očekivali i najsporiji u posljednjih 27 i pol godina.

To pokazuje da je američko-kineski trgovinski rat izazvao slabljenje i domaće i inozemne potražnje.

Upravo zbog toga, Međunarodni monetarni fond (MMF) smanjio je procjenu rasta svjetskog gospodarstva u ovoj godini na 3 posto, što bi bila najniža stopa rasta od financijske krize.

„Nema sumnje, niz podataka ukazuje na usporavanje rasta gospodarstava, pa i posljednji podaci iz Kine. No, ulagači su pozitivno raspoloženi po pitanju zarada kompanija", kaže Peter Cardillo, ekonomist u tvrtki Spartan Capital Securities.

Od 73 kompanije iz sastava S&P 500 indeksa, koje su dosad objavile financijska izvješća za treće tromjesečje, njih 83 posto ostvarilo je veću dobit nego što se očekivalo.

Ulagači se stoga nadaju da bi sezona rezultata ipak mogla biti bolja nego što analitičari očekuju.

A analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u trećem tromjesečju pale za 3,1 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, što bi bio njihov prvi pad od polovice 2016. godine.

U cijelom proteklom tjednu Dow Jones oslabio je 0,2 posto, dok je S&P 500 porastao 0,5, a Nasdaq indeks 0,4 posto.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,44 posto, na 7.150 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,17 posto, na 12.633 boda, a pariški CAC 0,65 posto, na 5.636 bodova.