DiWagner
SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
AMERIČKO TRŽIŠTE
 
Wall Street blago pao zbog slabije potrošnje u SAD-u
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 17.10.2019. - 07:23:52
NEW YORK - Na Wall Streetu su danas cijene dionica blago pale jer su ulagači zabrinuti zbog slabih podataka iz američkog gospodarstva i geopolitičkih tenzija, no podršku tržištu pružili su solidni poslovni rezultati kompanija i banaka.

Dow Jones oslabio je 22 boda ili 0,08 posto, na 27.001 bod, dok je S&P 500 skliznuo 0,20 posto, na 2.989 bodova, a Nasdaq indeks 0,30 posto, na 8.124 boda.

Nakon što su dan prije skočili oko 1 posto, jučer su ti indeksi blago oslabili zbog slabih podataka koji ukazuju na usporavanje rasta američkog gospodarstva.

U rujnu je, naime, potrošnja Amerikanaca u trgovini na malo pala za 0,3 posto u odnosu na prethodni mjesec, što je njezin prvi pad od veljače, dok su analitičari očekivali rast od 0,3 posto.

To pokazuje da potrošnja slabi, što bi, zajedno s nedavnim pokazateljima slabosti proizvodnog sektora, moglo prikočiti najveće svjetsko gospodarstvo.

"Ovo je možda prva naznaka da se na potrošačkoj strani gospodarstva pokazuje pritisak i možda povlačenje. Potrošači se smatraju spasiteljima gospodarstva, pa su ovi podaci prilično šokantni", kaže Tim Ghriskey, strateg u tvrtki Inverness Counsel.

Uz to, vijesti s američko-kineskog fronta nisu baš poticajne. Kina je jučer poručila da neće moći kupovati američke poljoprivredne proizvode u iznosu od 50 milijardi dolara godišnje, ako se na ukinu carine na američke proizvode, a to bi zahtijevalo i da SAD ukine carine.

Peking se odlučno usprotivio novim mjerama američkog Kongresa u vezi prosvjeda u Hong Kongu i pozvao američke zastupnike da se ne miješaju.

Predsjednik SAD-a Donald Trump kazao je jučer da vjerojatno neće potpisati nikakav trgovinski sporazum dok se ne sastane s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom na APEC forumu u Čileu, ali da se radi na parcijalnom sporazumu.

Krajem prošloga tjedna Kina i SAD ostvarili su prvu fazu trgovinskog sporazuma, koji uključuje razmjenu poljoprivrednih proizvoda, pitanje valute i neke aspekte zaštite intelektualnog vlasništva.

Međutim, ništa od te faze sporazuma još nije stavljeno na papir, a obje strane poručile su da je preostalo još puno posla.

Podršku tržištu pruža, pak, nada ulagača da će američka središnja banka zbog slabosti gospodarstva već u listopadu ponovno smanjiti ključne kamatne stope za 0,25 postotnih bodova, već treći put ove godine.

Pozitivno na tržište utječu i bolji nego što se očekivalo kvartalni poslovni rezultati većine kompanija i banaka.

Dosad su 43 kompanije iz sastava S&P 500 indeksa objavile financijska izvješća za treće tromjesečje, pri čemu ih je 86 posto ostvarilo veću dobit nego što se očekivalo.

Ulagači se stoga nadaju da bi sezona rezultata ipak mogla biti bolja nego što analitičari očekuju.

A analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u trećem tromjesečju pale za 3 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, što bi bio njihov prvi pad od 2016. godine.

Posljedica je to usporavanja rasta globalnog gospodarstva zbog trgovinskog rata između SAD-a i Kine, koji traje već 15 mjeseci i koji je pogodio svjetska financijska tržišta, poremetio proizvodnju i dobavne lance.

I na većini europskih burzi cijene su dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,61 posto, na 7.167 bodova, a pariški CAC 0,09 posto, na 5.696 bodova. Frankfurtski DAX porastao je, pak, 0,32 posto, na 12.670 bodova.