SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
AMERIČKO TRŽIŠTE
 
Wall Street blago ojačao u mirnom trgovanju
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 21.11.2017. - 07:33:25
NEW YORK – Na Wall Streetu su u ponedjeljak u mirnom trgovanju burzovni indeksi blago porasli zahvaljujući rastu cijena dionica u telekomunikacijskom i tehnološkom sektoru.

Dow Jones ojačao je 0,31 posto, na 23.430 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,13 posto, na 2.582 boda, a Nasdaq indeks 0,12 posto, na 6.790 bodova.

Nakon prošlotjednog blagog pada, jučer su Dow Jones i S&P 500 indeks nadoknadili te gubitke, a trgovalo se mirno jer nije bilo vijesti koje bi mogle znatnije pokrenuti tržište.

Na suzdržanost ulagača ukazuje ispodprosječni obujam trgovanja. Na američkim je burzama vlasnika jučer zamijenilo 5,7 milijardi dionica, dok je prosječni dnevni obujam u posljednjih 20 dana iznosio 6,8 milijardi.

Sezona objava kvartalnih poslovnih rezultata kompanija je pri kraju, a nema ni drugih značajnijih vijesti, pa analitičari u ovom tjednu očekuju mirno trgovanje. Tim više što se u četvrtak obilježava Dan zahvalnosti.

"Uvijek postoji mogućnost da nešto poremeti ovo mirno tržište, no malo je vijesti, a mnogo je ulagača više orijentirano na blagdan nego na trgovanje", kaže Eric Kuby, direktor u tvrtki North Star Investment Management.

Među dobitnicima se jučer našao telekomunikacijski sektor, nakon što je cijena dionice Verizona porasla 1,7 posto jer su analitičari Wells Fargo banke povećali preporuku za tu dionicu.

Taj je sektor, inače, najslabiji među svim sektorima u ovoj godini, s padom od 17 posto, dok je S&P 500 od početka godine na dobitku od 15 posto.

Među dobitnicima se jučer našao i poluvodički sektor, s prosječnim rastom od 1,2 posto, zahvaljujući najavama o preuzimanjima, pa je ojačao i tehnološki sektor.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,12 posto, na 7.389 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,50 posto, na 13.058 bodova, a pariški CAC 0,40 posto, na 5.340 bodova.