DiWagner
SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
PLATE
 
Vujović: Eventualno povećanje plata od naredne godine
Autor/izvor: SEEbiz / Tanjug
Datum objave: 19.08.2016. - 20:54:52
BEOGRAD - Ministar finansija Dušan Vujović je izjavio večeras da bi plate u javnom sektoru i penzije mogle da budu povećane već od naredne godine, ističući da država trenutno ima višak od 40 milijardi dinara i da rebalans budžeta nije neophodan.
"Premijer je obećao da ćemo razmatrati povećanje i da ćemo od ostvarenih rezultata ići sa predlogom. Imamo fantastične razutlate i na kraju trećeg kvartalu imaćemo osnovu da o tome kredibilno razgovaramo, a koliko kada i u kojim sektorima, to ćemo prepustiti ciframa i dijalogu koji će se dešavati u preiodu - oktobar ili novembar", rekao je Vujović.

On je kazao za RTS da će se "krajem ove godine ili sigurno u budžetu za narednu godinu znati precizno o kojim promenama će biti reč i koliko će građani moći da osete boljitak koji je već sada urađen na fiskalnom planu".

Vujović je naglasio da je u julu realizovan suficit od 22 milijarde dinara, a da je bio planiran deficit od 83 milijarde, tako da je država imala bolje rezultate za 95 milijardi dinara.

"To je ogromna svota - 800 miliona evra bolje nego što je planirano", naveo je Vujović, dodajući da je to ostvareno boljim preformasama u prihodima i rashodima, kao i boljim vanrednim rezultatima u jednokratnim prihodima.

"U avgustu smo do juče imali još 20 milijardi u suficitu tako da imamo višak od 40 milijardi, što je jedan odsto društvenog prioizvoda, umesto deficita koji je bio planiran na nivou od 2,5 do četiri odsto u planu za budžet", rekao je ministar.

On je naglasio da država ne mora da radi rebalans budžeta, pošto ima izuzetno dobre performanse, ali će možda, ipak, biti urađen rebalans da bi verifikovala taj uspeh i ostvarila mogućnost da na bolji način upotrebi resurse i uštede koje je ostvarila.

Na pitanje da prokomentariše to što je ušteda države manja za oko tri milijarde dinara od dogovorenog sa MMF, Vujović je kazao da će vlada te tri milijarde apsorbovati na drugim mestima i imati sa MMF-om prilagođavanje.

"Mi smo već ostvarili 3,5 odsto strukturnog unapređenja budžeta i ima više nego prostora da se ostvari ta ušteda", kazao je ministar.

Odgovarajući na ptianje šta je od dogovorenog sa MMF-om u junu realizovano i šta je napisano u pismu koje se šalje pred sastanak direktora MMF-a koji potvrđuju ocenu revizije, Vujović ke kazao da je Zakon o finansiranju lokalne samouprave delimično izmenjen, kao i da su tu još dve stvari.

"To su uredba vlade kojom se vlada kao vlasnik Poštanske štedionice obraća poslovodstvu te banke i sugeriše da se fokusira na svoju osnovnu delantost, a to je finansranje stanovništa i malih i srednjih preduzeća", rekao je Vujović i dodao da se sugeriše i izlaženje iz problematičnih kredita (NPL).

On je dodao da Poštanska štedionica treba da se bavi ritejl biznisom, odnosno fianasiranjem građana i male privrede.

Ministar kaže da će loklane samouprava već od početka 2017. morati da imaju budžete zasnovane na novim principima, kao i da će se pripremati i Zakon o naknadama koji bi mogao da bude usvojen u narednih šest od osam meseci.

On je dodao da bi taj zakon mogao da se primeni već u budžetu za 2018.