SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
PORUKE
 
Vujčić: Političari bi se trebali suztdržati izjava o franku
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 30.09.2016. - 08:32:41
ZAGREB - Boris Vujčić, guverner Hrvatske narodne banke (HNB), gostujući u RTL Direktu, kazao je da bi se domaći političari trebali suzdržati oko izjava vezanih uz slučaj švicarskog franka, odnosno arbitraže u Washingtonu i eventualno Europskog suda pravde jer od toga ne vidi puno koristi.
- Ne vidim neke velike koristi od puno izjava o procesu. Bilo bi dobro da se političari suzdrže i ne vidim na koji način Hrvatska od toga može profitirati. Treba se dobro pripremiti za procese i ne komunicirati ih pretjerano javno jer da je general Červenko 1995. godine komentirao 'Oluju' na televiziji nisam sigurno da bi dobro uspjela, kazao je Vujčić.

Komentirao je činjenicu da sve više banaka na tržištu nudi kredite u kunama.

- Dobro je da su kune postale glavni instrument financiranja građana. U ovom trenutku je već 40 posto plasmana građanima i poduzećima u kunama. To je sa 23 posto u 2013. godini značajno povećanje. Kunski krediti rastu, padaju devizni. Kamatne stope u kunama su se jako približile onima u eurima, istaknuo je Vujčić.

Naveo je da se buduća Vlada ne smije opustiti iako je Hrvatska u fazi gospodarskog oporavka.

- U fazi smo oporavka. Međutim, Hrvatska i dalje nije vrlo konkurentna zemlja. Trebamo napraviti sve one strukturne reforme o kojima se neprestano priča. Hrvatska je i dalje vrlo ranjiva jer ima visok vanjski dug i javni dug. To su stvari koje zahtijevaju da nova vlada bude proaktivna i provede reformei, zaključio je Vujčić.