DiWagner
SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
NAJAVE
 
Vujčić: HNB danas objavljuje podatke koje je tražila Udruga Franak
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 26.10.2016. - 15:20:16

ZAGREB - Guverner Hrvatske narodne banke (HNB) Boris Vujčić kazao je kako će središnja banka u srijedu objaviti podatke o tome koje su banke prekršile zakon o konverziji kredita u 'švicarcima', koje je zatražila Udruga Franak, a njihovu je objavu naložio i Visoki upravni sud.

U tim podacima neće biti bitne razlike u odnosu na ono što je središnja banka već komunicirala, odnosno jedina će razlika biti imena banaka po prekršajnim prijavama, odnosno postupcima koje je središnja banka poduzimala, rekao je Vujčić odgovarajući na pitanja novinara nakon što je na Visokom učilištu Effectus održao predavanje o monetarnoj politici.

HNB je, naime, već ranije objavio da je u postupku konverzije zaprimio i obradio više od 2.251 prigovora potrošača; da je izmijenjeno 27.220 aneksa ugovora o kreditu nakon što su iz njih isključene sporne odredbe; da su izrađena 6.954 nova, tj. ponovljena izračuna konverzije, ponuđena klijentima dviju banaka; a za 400 klijenata jedne banke ispravljeni izračuni korištenjem kamatne stope na točan datum, dok su 544 nova izračuna konverzije dostavljena i klijentima s otkazanim kreditima. Iz HNB-a su već ranije također objavili kako njihovi podaci HNB-a govore i da su pokrenute formalne mjere protiv banaka u slučajevima utvrđenih nezakonitosti u primjeni zakona (zapisnici, rješenja i prekršajni postupci) te je HNB izdao pet zapisnika i dva rješenja, a pokrenuta su i tri prekršajna postupka.

Jedini podatak koji bi danas trebao biti objavljen je o kojim se bankama radi, a Vujčić podsjeća da je taj podatak zaštićen s tri zakona.

"Slovo tri zakona kaže da mi to ne smijemo objavljivati, stav Povjerenice za informiranje je da možemo i mi ćemo to objaviti", rekao je.

No, ističe, ono što ostaje sporno je da su svi podaci koji se skupljaju tijekom supervizije koju HNB provodi nad bankama po zakonu bankovna tajna, a sada više nije sigurno što to HNB može, a što ne može objaviti. "To će tek buduća praksa morati otkriti", kazao je.

Upitan očekuje li pravne probleme za središnju banku nakon objave tih podataka, Vujčić je istaknu da ih ne bi trebalo biti, jer HNB ima presudu suda.

"Da nemamo mišljenje Suda, onda bi rizik tužbe protiv Hrvatske narodne banke bio značajno materijalno. Sada kada imamo tu odluku i Povjerenice i Suda, ja mislim da bi taj pravni rizik za HNB trebao biti vrlo mali", zaključio je Vujčić.

Visoki upravni sud je sredinom mjeseca presudio da se odbija zahtjev HNB-a za poništenje rješenja Povjerenice za informiranje, kojim je središnjoj banci naložena dostava traženih podataka Udruzi Franak u vezi s konverzijom kredita u švicarskim francima u roku od osam dana od zaprimanja presude, odnosno do danas.

Udruga Franak je, naime, u siječnju ove godine od HNB-a zatražila podatke o konverziji, odnosno odgovore na pet pitanja o tome je li HNB pokrenuo postupak supervizije nad bankama obveznicama provedbe postupka konverzije; nad kojim je bankama postupak pokrenut i kada; jesu li i kod kojih banaka utvrđene nepravilnosti u postupku konverzije; je li HNB prema bankama poduzeo kakve mjere i o kojim bankama i mjerama se radi; je li HNB pokrenuo prekršajne postupke protiv banaka i kojih.

Kako HNB nije odgovorio na zadnja tri pitanja pozivajući se na tajnost podataka, Udruga se obratila Povjerenici za informiranje, koja je u srpnju rješenjem naložila HNB-u da mora odgovoriti Udruzi Franak, na što je HNB zatražio od Visokoga upravnog suda da ispita njezinu odluku, uzimajući u obzir da, kako su naveli iz središnje banke, tri hrvatska zakona nalažu HNB-u čuvanje tajnosti i povjerljivosti podataka koje sazna u obavljanju svojih dužnosti.