SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
RAST
 
Vučić: Stopa rasta - prvi u regionu, među četiri u Evropi
Autor/izvor: SEEbiz / Tanjug
Datum objave: 13.07.2016. - 13:46:40
ARANĐELOVAC - Srbija će u prvih šest meseci imati najveću stopu rasta BDP u celom regionu i biće u prve četiri države u Evropi, poručio je danas predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić.

"Mi ćemo u narednih nekoliko dana imati zvanične rezultate rasta svih ekonomija u Evropi, za nekih 15 dana imaćemo te rezultate. Zvanične procene MMF za Srbiju za 2016 bile su da ćemo imati rast, ali da će biti najniži u regionu, kako danas stvari stoje Srbija će u prvih šest meseci imati najveću stopu rasta BDP u celom regionu i biće u prve četiri države u Evropi", istakao je Vučić u Aranđelovcu.

To je, kako je napomenuo, nešto što ne može da se sakrije i što će značiti više posla za ljude, od kraja godine veće plate u javnom sektoru, veće penzije.

"To smo mogli samo zato šmo smo imali narod koji je bio strpljiv i trpeljiv, koji je svhatio da moramo sebe da promenimo, da imamo nemački model, da radimo više, a ne da plačemo i kukamo, jer neće ništa sa neba da nam padne", poručio je Vučić.

Mandatar za sastav vlade izjavio je da je cilj vlade da u narednom periodu spusti stopu nezaposlenosti u Srbiji ispod 15 odsto ne bi li se Srbija, po tom kriterijumu, približila proseku EU.

Vučić je novinarima u Aranđelovcu rekao da je u tom gradu stopa nezaposlenosti pala ispod 10 odsto.
Govoreći o stopi rastu, on je rekao da je Srbija bila najlošija u regionu a sada ćemo biti najsnažniji, gledajući stopu rasta BDP-a, broj ljudi i veličinu teritorije.

"Imaćemo najveći rast u regionu i ućićemo u prve četiri zemlje u Evrope. Idemo na to da uđemo u prve dve zemlje naredne godine", rekao je Vučić.

On je rekao da su mu se mnogi smejali kada je ranije o tome govorio, ali sada se, kako je primetio više en smeju.

"Zadovoljan sam zbog toga, teške smo mere preduzeli, kako bi rešavali probleme u javnim finansijama", rekao je on.

Vučić je izjavio da Srbija želi bolje ekonomske odnose sa Sjedinjenim Američkim Državama, ali i sa Rusijom i dodao da su važni i ekonomski odnosi sa regionom, za koje je pre svega zaslužna stabilna regionalna politika

Na pitanje novinarima u Aranđelovcu da li poslednja dešavanja u odnosima sa SAD znače da Srbija želi bolje odnose s njima, Vučić odgovara:

"Jurimo, trčimo za boljim ekonomskim odnosima sa SAD, ali i sa Rusijom", istakao je on.

Vučić je rekao da je srećan i ponosan što je danas prvi političar koji je posetio fabriku za proizvodnju građevinskog stiropora domaće kompanije "Bekament" i što je imao čast da aplaudira na otvaranju.

"To je njihovih ruku delo", rekao je Vučić ukazujući na vlasnike i dodao da su ga pozvali danas jer misle da neko u državi radi disciplinovano i odgovorno kao i da ne krade.

Vučić je istakao da ta fabrika izvozi u Albaniju, čemu pomaže i politika koju vlada vodi a to je stabilna regionalna politika.

"Smejete mi se kad kažem da su važni dobri regionalni odnosi, a pogledajte ovu fabriku. Oni izvoze i u Hrvatsku, Mađarsku, Austriju. Imaju izvoz od pet miliona evra u Hrvatsku. Za porodičnu kompaniju, znate li šta je to da toliko svoje robe izvezu u Hrvatsku. A to može ako imate dobru i stabilnu regionalnu politiku", poručio je Vučić.