DiWagner
SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
RUSIJA-SRBIJA-HRVATSKA
 
Vučić pred susret s Putinom: Sberbank preuzima 52% udjela u Agrokoru
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 26.03.2017. - 19:03:00
Zadnja izmjena: 26.03.2017. - 19:04:05
BEOGRAD - Vladina objava da priprema zakon koji bi propisao posebna pravila za restrukturiranje tek nekolicine tvrtki, koje prijete cijelom gospodarstvu, ali bi se u praksi primjenjivao tek u jednoj - Agrokoru, Ivice Todorića, izazvao je jučer brojne kritike oporbe koja od Vlade očekuje da objavi sve detalje najavljenog zakona, a posebice tko bi financirao takve procese.

I dok u Hrvatskoj većina nedoumica oko krize u Agrokoru još uvijek nije riješena, a Vladina najava novih pravila konsolidacije samo za tu kompaniju dodatno povećava neizvjesnost, sudbinom te najveće hrvatske tvrtke pozabaviti će se čelnici nekih drugih zemlja - Srbije i Rusije.

Srbijanski premijer i kandidat za predsjednika te države Aleksandar Vučić čini se zna i kakav će biti rasplet krize u Agrokoru i nova vlasnička struktura u kompaniji. Vučić se sutra sastaje s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom i najavljuje kako će s njime razgovarati i o stanju u Agrokoru, jer će ruska Sberbanka postati vlasnik 52 posto dionica Agrokora.

- Imamo sad još jednu temu. I Agrokor je tema, budući da ruska Sberbanka postaje vlasnik 52 posto Agrokora. Razgovarat ćemo kako ćemo sada raditi s njima, jer ta hrvatska kompanija ima brojne firme u Srbiji, kazao je Vučić za TV Pink, a prenosi portal B92.

Inače, Sberbanka je u više navrata ponavljala da nije zainteresirana za vlasnički udio u Agrokoru, ali su njezini čelni ljudi jasno rekli da žele kontrolu u upravljačkim strukturama, kako bi se kroz restrukturiranje pronašlo novog vlasnika. Postotak vlasništva od 52 posto koji spominje Vučić poklapa se s izračunom agencije Moody's da ruske banke, Sberbanka i VTB drže 52 posto Agrokorovog duga, odnosno 87 posto bankarskih kredita.

Vladina najava nije najbolje sjela ni vodstvu Agrokora gdje smatraju da poruke kako će možda namještenik države preuzeti upravljanje tvrtkom nikako ne pomažu stabilizaciji stanja i dogovoru s investitorima koji bi trebali kompaniji osigurati kredit za likvidnost, a koji bi značio i stabilnost u plaćanju dobavljačima.

Iz Agrokora poručuju da se nastoje dogovoriti s investitorima i stabilizirati stanje u kompaniji upravo zbog radnika i dobavljača, pa su Vladine najave kako novim zakonom planira spašavati dobavljače od lošeg domino efekta nepotrebne. Napominju i to da su najveći dobavljači za Agrokorov Konzum, upravo tvrtke iz sustava Agrokora, poput Leda, Jamnice, Belja, PIK Vrbovca.