SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
 
FOREX
 
Vrijednost dolara prema košarici valuta nadomak najviših razina u šesnaest mjeseci
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 09.11.2018. - 15:47:17
LONDON - Tečaj dolara u petak je ojačao na međunarodnim tržištima prema najvišim razinama u 16 mjeseci prema košarici valuta jer je američka središnja banka Fed uz važeće kamatne stope potvrdila i planove o daljnjem zaoštravanju monetarne politike.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke valute prema drugih šest vodećih svjetskih valuta, jutros je ojačao na najviše razine u tjedan dana, od 96,89 bodova, što je nadomak najviših razina u 16 mjeseci od 97,20 bodova, koliko je u jednom trenutku dosegnuo 31. listopada.

Euro je pritom oslabio blagih 0,2 posto i njime se jutros trgovalo po 1,1343 dolara, nakon većih gubitaka dan ranije, a pritišću ga spor između Europske unije i Italije zbog proračunskog deficita te zabrinutosti zbog usporavanja gospodarstva eurozone u cjelini.

Cijena mu je u proteklih šest mjeseci pala oko 4,2 posto prema dolaru.

Cijena dolara oštro je pala nakon ovotjednih izbora za američki Kongres zbog očekivanja da bi zbog rezultata izbora prema kojima su demokrati preuzeli kontrolu nad Zastupničkim domom, a republikancima ostala većina u Senatu, uvođenje daljnjih fiskalnih poticaja moglo postati vrlo malo vjerojatno.

No, dolar je u petak ojačao prema košarici valuta ponovno zahvaljujući robusnom američkom gospodarstvu i rastu kamatnih stopa. Uglavnom se očekuje da će Fed ponovno podići kamatne stope u prosincu, što bi bilo četvrti put u ovoj godini.

Oporavak dolara, koji obično dobiva na privlačnosti u vrijeme jačanja trgovinskih napetosti jer ga tržišta smatraju svojevrsnim sigurnim utočištem u takvim okolnostima, izazvao je jutros također pritiske na slabljenje kineskog juana.

Na međunarodnim tržištima valuta fokus ulagača ponovno se vraća na razlike u monetarnim politikama najvećih svjetskih gospodarstava, primjećuje Reuters.

U Japanu, gdje se očekuje da će se kamatne stope zadržati na vrlo niskim razinama, cijena jena drži se nedaleko najnižih razina u pet tjedana prema dolaru i na gubitku je 2,2 posto u posljednjih 10 dana trgovanja. Jutros je pak bio na dobitku oko 0,2 posto prema dolaru, kojim se tako trgovalo po 111,86 jena.

Funta je u petak oslabila 0,4 posto prema dolaru, na 1,3015 dolara. Britanskoj valuti u posljednje vrijeme podršku pružaju očekivanja investitora da su London i Bruxelles blizu postizanja sporazuma o brexitu.