SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
HNS
 
Vrdoljak: Premijer mi garantira Zakon o udžbenicima, mediji su isprovocirali pressicu
Autor/izvor: SEEbiz / N1 info
Datum objave: 01.12.2018. - 13:16:43
ZAGREB - HNS je održao press konferenciju na kojoj je glavna tema bio Zakon o udžbenicima.

"Ovaj prijedlog Zakona uvodi red, jer određuje i maksimalnu cijenu udžbenika koja bi trebala biti niža oko 10 posto od regularnih cijena" komentirala je ministrica Blaženka Divjak novi Zakon o udžbenicima.

"Zakon se treba donijeti početkom ovog mjeseca, maksimalno u sljedeća dva tjedna", kazala je Divjak.

Istaknula je da je napustila uspješnu akademsku karijeru jer vjeruje da je moguće pokrenuti reforme u obrazovanju i znanosti te tako omogućiti našoj djeci da imaju jednake šanse kao i vršnjaci u EU.

"Da bi to napravili, osim što moramo učiti iz ove eksperimentalne faze, mi moramo osigurati preduvjete edukacije 32 tisuće djelatnika, donijeti kurikularne dokumente i novi Zakon o udžbenicima. On omogućava promjenu paradigme", rekla je ministrica dodavši da u novom sustavu nije naglasak na bubetanju činjenica i da udžbenici ne moraju biti teški nekoliko kilograma. Osim kvalitetnijih i više digitalnih udžbenika, moraju se regulirati cijene, zaključila je.

Šef HNS-a Ivan Vrdoljak kazao je da je u petak popodne dobio "osobne garancije premijera da će Zakon biti u Saboru izglasan 14. prosinca."

"Taj Zakon je bio na prvom čitanju, ima pozitivno mišljenje, nismo sazivali tiskovne konferencije nego smo od koalicijskih partnera tražili jasan stav da reforma obrazovanja ne može biti ugrožena. Kada smo mi to dobili, vi ste svojim pitanjima de facto isprovocirali da se moramo obratiti s jasnim stavom", kazao je Vrdoljak.

HNS-u je, tvrde, bilo obećano da će se Zakon o udžbenicima naći na sjednici Vlade u petak, ali dogovor u HDZ-u nisu ispoštovali. Ako se taj Zakon u srijedu ne stavi na dnevni red Vlade, prijete da će izaći iz Vlade, piše Jutarnji list.

Zakon o udžbenicima, tvrde u HNS-u, premijer već treći put odbio staviti na dnevni red Vlade. U obliku koji je prošao javno savjetovanje i dobio pozitivna mišljenja svih nadležnih ministarstava trebao se naći i na jučerašnjoj sjednici, ali je ponovno u zadnji čas skinut na užem kabinetu, zbog čega sada u HNS-u prijete da će izaći iz vladajuće koalicije, tvrde, dovodi u pitanje cijelu obrazovnu reformu.