SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
FINANCIRANJE
 
Vlasnici Agrokorovih obveznica pripremaju kredit težak 400 milijuna eura
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 19.04.2017. - 20:17:16
LONDON - Vlasnici Agrokorovih obveznica pripremaju kredit težak 400 milijuna eura, doznaje Bloomberg. 

Kamatna stopa za ovaj zajam nije poznata no spekulira se kako će biti veća od 4,97 posto prema kojoj su domaće banke nedavno odobrile Agrokoru zajam od 80 milijuna eura. 

Sberbank se prošloga tjedna odlučio povući iz daljnjeg financiranja Agrokora nakon što je izgubio kontrolu nad restrukturiranjem koncerna kojeg sada vodi država odnosno njezin povjerenik Ante Ramljak. No, Rusi nisu zatvorili vrata već razmatraju neke druge financijske aranžmane kojim bi podržali Agrokor, doznaje se. 

Kako je SEEbiz jedini pisao prije nekoliko tjedana, Agrokoru do ljeta treba oko pola milijarde eura svježeg novca. Razlozi su mnogostruki, a najvažnija je priprema za ljetnu sezonu koja je važna za niz kompanija iz sastava koncerna, posebno za Konzum i Ledo. Sad se pokazuje da su naše procjene bile točne.

Posljednjih je daqna još jedan element važan u priči oko Agrokora. trani investitori na Lex Agrokor gledaju kao na državni model spašavanja radnih mjesta i dobavljača te se boje da će najviše stradati držatelji obveznica. Pogotovo ih je strah toga da će banke, hrvatske i ruske, uz državu, odnosno izvanrednog povjerenika, voditi glavnu riječ u preustroju Agrokora, što bi također značilo da će najveći otpis doživjeti obvezničari.

Upravo se time može objasniti i informacija s početka teksta. Kako bi koliko-toliko osigurali investiciju, spremni su dodatno financirati Agrokor. 

Cijene Agrokorovih obveznica na Berlinskoj burzi početkom tjedna  su nastavile rast s rekordno niskih razina. Glavnu riječ vjerojatno i dalje vode ruski špekulanti u posrnule obveznice, o čemu je prošlog tjedna pisao Bloomberg.