SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
TEŠKE ODLUKE
 
Vlada uvodi poreze na štednju i nekretnine i reže plaće
Autor/izvor: SEEbiz / Večernji list
Datum objave: 29.07.2014. - 15:38:27

ZAGREB - Potpredsjednik Vlade Branko Grčić najavio je danas skori rebalans državnog proračuna te priznao kako je veliki problem pad prihoda od PDV-a, ali je naveo i štetu od poplava koja iznosi više od milijardu kuna kao jedan od razloga zašto treba ići u rebalans.

Grčić nije otkrio karte, odnosno nije rekao gdje će sve rezati potrošnja. Zajedno s ministrom rada Mirandom Mrsićem najavio je rezanje plaća u javnom sektoru. Rekli su da plaće neće rezati linearno, tj. svima jednako te da će se više znati vrlo uskoro.

Grčić je rekao da će sutra ili na prvoj sjednici Vlade nakon godišnjeg odmora biti donesen akcijski plan koji je vezan uz nacionalni plan reforme i preporuke Europske komisije. Potvrdio je da Vlada neće odustati od uvođenja poreza na nekretnine od 1. siječnja 2016. i poreza na kamate na štednju od 1. siječnja 2015.

Ministar Mrsić komentirao je jednu od preporuka EK-a u kojoj se od Hrvatske traži da se odlazak u mirovinu u 67. godini života uvede ranije nego što je vlada planirala (2030.). Mrsić je rekao kako Hrvatska pregovara s Europske komisije i da zasad ostaje pri svome, odnosno da nije sklona uvažiti te preporuke Komisije.

Potpredsjednik Vlade Branko Grčić danas je još jednom ustvrdio kako je Pelješki most apsolutni prioritet Vlade. Zbog poslova vezanih uz upravljanje EU fondovima Ministarstvo rada uskoro zapošljava 15-ak ljudi, a Ministarstvo regionalnog razvoja još 30-ak.