SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
AGONIJA
 
Vještak: Ne postoji razlog za stečaj Tehnike
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 10.04.2018. - 11:13:53
ZAGREB - Posrnula građevinska kompanija Tehnika ipak neće, kako se čini, potonuti u stečaj.

Naime, u predmetu koji se kod Trgovačkog suda Zagreb vodi povodom prijedloga za otvaranje stečajnog postupka nad Tehnikom sudski vještak imenovan od strane suda izradio i sudu predao financijsko-knjigovodstveni vještački nalaz, u kojem je vještak izričito zaključio da je imovina Tehnike veća od obveza, te da ne postoji stečajni razlog prezaduženosti. 

- Sukladno dosadašnjim navodima Tehnike u citiranim obavijestima, očito je prijedlog za otvaranje stečajnog postupka podnesen od ZAGORJE TENOBETONA d.d. bio neosnovan, te kompanija očekuje da prijedlog bude odbijen zbog nepostojanja zakonskih razloga, priopćeno je iz Tehnike.

Zagorje Tehnobeton u svom prijedlogu navodi da ima tražbinu prema Tehnici u iznosu od 33,4 milijuna kuna, uvećanu za zakonsku zateznu kamatu. Ističe i kako kod Tehnike postoji stečajni razlog prezaduženosti, jer mu je imovina manja od postojećih obveza.

Tehnika je, pak, već ranije, još sredinom veljače, ocijenila da je prijedlog za pokretanjem stečajnog postupka nad njom, koji je podnijelo Zagorje Tehnobeton, neosnovan. Tada je istaknula da Zagorje Tehnobeton nije vjerovnik Tehnike, jer nema pravomoćno utvrđeno bilo kakvo potraživanje prema toj kompaniji.

Tehnika je u 2017. poslovala s gubitkom od 141,8 milijuna kuna, u odnosu na 926 milijuna kuna neto dobiti ostvarene godinu ranije, a na negativan rezultat poslovanja posebno je utjecao otpis potraživanja od društava u sustavu koncerna Agrokor.