SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
EKSPEDICIJA
 
Vitomir Maričić: Pedalinama na Jabuku!
Autor/izvor: Krešimir Butković
Datum objave: 05.05.2014. - 19:47:17
INTERVJU - Nakon nekoliko vrlo aktivnih godina na planu putovanja, sporta, humanitarnog djelovanja i promocije istog, šarena kvarnerska ekipa se nije  umorila, već opet diže jedra za nove pobjede.
To su autori ekspedicija u Afriku, Australiju, Aziju, Rusiju, Južnu Ameriku,  osvajali su vrhove noseći kofer, u odijelu i kravati, izvještavali s  najvišeg bungee skoka na svijetu, ronili s ajkulama, pisali iz najvećih  pustinja, najviših gradova, na svašta smo od njih navikli. Ovaj put, u suradnji s već standardnim partnerom Udrugom Kocka iz Raba, otisnut će se na, kako kažu, najneizvjesniju ekspediciju do sad. O detaljima ekspedicije razgovaramo s idejnim pokretačem i voditeljem projekta, Vitomirom Maričićem.

SEEbiz:  Što je ekspedicija Jabuka 2014 i zašto je posebna?

Maričić: Pa pokušat ćemo se svojom energijom probiti do izoliranog i dalekog otoka  Jabuke, na do sada neviđen način, pedalirajući, penjući, trčeći, roneći,  plivajući i iskorštavajući ljepote i morfologiju naše obale najviše što  možemo za razne aktivnosti te se nadamo time ukazati na njenu atraktivnost  i podobnost za mnoge sportove. Posebna je jer koliko nam je poznato, nije još bilo pokušaja da se dođe do Jabuke pedalirajući. Pedalina nije plovilo  za otvoreno more i ovaj pokušaj je svakako dovoljno izazovan i neizvjestan  da nosi taj epitet ekspedicija, koji označava neko istraživanje, a mi ćemo  svakako morati istražiti granice svoje izdržljivosti za ovu plovidbu. Osim  toga, nadam se da ćemo pronaći i nekoliko novih mjesta za sportsko penjanje, što će opet biti projekt u projektu, a nadam se da će takvih biti  nekoliko na našem putu.

SEEbiz: Kada bi trebali krenuti i koliko očekujete biti na moru?

Maričić: Koliko će sve trajati je opet neizvjesno. Krećemo oko 17.svibnja. Teško je reći  kakvo će biti vrijeme i kako će se pedalina ponašati na otvorenom moru. Ne  bježimo od toga da će se možda pokazati nemogućim i da ćemo možda morati  pokušavati nekoliko puta. Plan je biciklima sprašiti za Split. Putem imamo  jednu fantastičnu neispenjanu stijenu koju ćemo pokušati popesti, možda stanemo još tu i tamo, ali prva etapa je definitivno Split. Ta etapa je i  daleko izvjesnija jer imamo nove Giant Anyroad bicikle koji su predviđeni  za brzo i ugodno gutanje kilometara i tu ne bi smjelo biti problema. Onda na  moru… Brač ima jedan kamen koji mi je jako privlačan, možda potegnemo  waterline među Paklenim otocima. Vis ima nekoliko lokacija iznad i ispod  površine koje su nezaobilazne. Nakon toga Biševo, Svetac, Brusnik i Jabuka,  na kojoj opet penjemo. Ali, plan je fleksibilan koliko i vrijeme, koje iznad svega moramo poštovati.

SEEbiz:  Tko je uključen u ovom projektu i planira li se ponovo film?

Maričić:  Svakako. Filmovi su se pokazali kao super stvar za prenositi dojmove, a  upravo nam je Kavkaz12 trenutno u finalu jednog festivala kao najbolji  film. Tako da se nadamo barem ponoviti njegov uspjeh. Vedran Vukić i ja smo pogon pedaline i bicikala, a Petra Mrša će imati pune ruke posla koristeći  svoju renomiranu snimateljsko-fotografsku ambidekstriju do maksimuma. Ako ona što propusti snimiti, iskusna snimateljica Tamara Dugandžija vreba s  druge strane. Nadam se da ćemo se pohvatati po Jadranu da snimimo  kvalitetan materijal i objavimo još jedan dokumentarac.

SEEbiz: Po povratku naravno očekujemo objavu nekih fotografija i izvještaj, što bi  mogao biti lijep uvod u turističku sezonu?

Maričić:  Ukoliko se ne prevrnemo, pa završimo u crnoj kronici, hehehe. Da, svakako, računamo s tim. Imamo kvalitetnu opremu zahvaljujući Giantu, DiveINu,  Oakleyu, Olympusu, Montelektru i ne bi smjeli dovesti u pitanje naš  povratak, a ako i ne stignemo do Jabuke, putem ćemo imati svakako pregršt  toga za ispričati. Ponekad je putovanje važnije od cilja. Svakako se javimo nakon povratka, a za vrijeme ekspedicije, zainteresirani mogu pratiti  razvoj događaja na ekspedicija.net web i FB stranici.