SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
RIZICI
 
Više od četvrtine umirovljenika u riziku od siromaštva
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 03.04.2018. - 14:22:24
ZAGREB - Najnoviji podaci Europske komisije o životnom standardu u EU, kako ih prenosi T-portal, upozoravaju kako se 26,5 posto hrvatskih građana starijih od 65 godina nalazi na pragu siromaštva. To je, prema istome izvoru, gotovo duplo više starijih osoba u riziku od siromaštva u Hrvatskoj nego što je europski prosjek (14,7 posto), čime se svrstavamo među šest socijalno najugroženijih nacija unutar EU.

Za dio umirovljenika u riziku od siromaštva jedan je od tri kriterija u pripadajućoj analizi Europske komisije o stanju mirovinskih sustava članica Unije. Druga dva su omjer mirovine i plaće korisnika mirovine prije umirovljenja te vrijeme uživanja mirovine.

I po druga dva kriterija Hrvatska spada među ugroženije članice Unije kada je u pitanju životni standard građana starijih od 65 godina. U nas je omjer mirovine i plaće prije umirovljenja 55 posto udjela mirovine u plaći. Potonji pokazatelj samo je u Litvi (49 posto udjela mirovine u plaći), Estoniji (49,2 posto) i Češkoj (52,2 posto) niži nego u Hrvatskoj, kada se promatraju članice EU.

Ono što hrvatske radnike mora još više zabrinjavati su projekcije koje Europska komisija u istoj analizi iznosi za 2053.godinu. Omjer mirovine i plaće prije umirovljenja u Hrvatskoj bit će za 35 godina još nepovoljniji nego što je sada slučaj i iznosit će 43,5 posto.

S druge strane, u brojnim članicama Unije doći će do povećanja omjera mirovine i plaće prije umirovljenja u korist mirovina – u Litvi, primjerice, s trenutnih 49 na 71,3 posto tijekom 2053.. U susjednoj Sloveniji, gdje je trenutni odnos mirovine i plaće prije umirovljenja 55,4 posto, za 35 godina omjer bi se trebao popraviti na 60,9 posto.

Trenutno prosječno uživanje u mirovini naših umirovljenika je 19 godina i spada među prosječne u EU, no taj će se podatak pogoršati kada se produlji radni vijek do 67.

Zbog svih spomenutih parametara, Europska komisija ocjenjuje da je hrvatski mirovinski sustav opterećen brojnim problemima.