SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
NESLUŽBENO
 
Visa i Mastercard oklijevaju s potporom Facebookovoj valuti libri
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 02.10.2019. - 11:44:11
NEW YORK - Kartičarske kuće Visa i Mastercard i skupina financijskih partnera mogli bi preispitati sudjelovanje u Facebookovom projektu izdavanja libre, izvijestio je Wall Street Journal, pozivajući se na upućene neimenovane izvore. 

Financijski partneri u projektu ne žele se naći pod lupom regulatora i odbili su zahtjev Facebooka da javno iskažu potporu libri, piše WSJ u izvješću objavljenom u utorak.

Direktori Libra Associationa, udruženja koje bi trebalo upravljati librom, pozvani su u četvrtak na sastanak u Washington, doznaje list. Bloomberg je odvojeno izvijestio da i PayPal Holdings Inc i Stripe imaju određene rezerve prema formalnom sudjelovanju u Facebookovom projektu.

U kompanijama nisu odmah odgovorili na Reutersov upit da komentiraju te informacije.

U osvrtu na izvješće WSJ-a, Facebookov direktor za libru David Marcus napisao je na Twitteru da mu nije poznato da bilo koja kompanija "nije spremna javno poduprijeti projekt".

"Uvjeravam vas da se jako smireno i s velikim pouzdanjem bavimo legitimnim bojaznima koje je libra potaknula, s naglaskom na razgovorima o vrijednosti digitalnih valuta", dodao je Marcus.

Reuters je prošlog tjedna izvijestio da bi Facebook mogao odgoditi izdanje libre kako bi otklonio dvojbe regulatora širom svijeta.

Društvena mreža planira izdati libru u lipnju iduće godine u partnerstvu s drugim članovima Libra Associationa. Regulatori i političari zasada suzdržano reagiraju na njezina nastojanja da digitalnim valutama osigura mjesto u etabliranom financijskom sustavu. Tako su Francuska i Njemačka već najavile blokadu libre u Europi, podsjeća Reuters.