SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
UGLJEN
 
Velika Britanija rekordna dva tjedna bez ugljena u proizvodnji struje
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 31.05.2019. - 18:48:08
LONDON - Velika Britanija nije koristila ugljen za proizvodnju električne energije dva tjedna, najduže od 80-ih godina 19. stolljeća, objavio je u petak operator elektrodistribucijskog sustava ESO.

Ugljen je zadnji puta korišten za proizvodnju struje 17. svibnja u 15 sati i 12 minuta, priopćili su iz Nacionalnog operatora za upravljanje distribucijskim mrežama (ESO) a prenosi BBC.

Budući da termoelektranama na ugljen treba šest sati da se zagriju, u ESO-u znaju da se ugljen neće koristiti za proizvodnju struje dva tjedna počevši od 17. svibnja.

Britanija je time nadmašila dosadašnji rekord, zabilježen početkom mjeseca, kada ugljen nije koristila tjedan dana, što će biti "nova normala", kazao je tom prilikom direktor ESO-a Fintan Slye.

U svibnju je po Slyeovim riječima nadmašen i britanski rekord u korištenju solarne energije. Tako je 14. svibnja čak četvrtina struje proizvedena iz energije Sunca, najviše dosad.

„Naša najzelenija godina do sada bila je 2018., a 2019. bi je mogla nadmašiti", naglasio je čelnik ESO-a.

Kako se ugljen nije koristio u protekla dva tjedna, njegovu ulogu preuzeli su energija vjetra, plina, nuklearna, solarna i u određenoj mjeri ona iz hidroenergetskih izvora, navode u ESO-u.

„Velika Britanija ima najveći kapacitet vjetroelektrana na moru, možemo podmiriti više od četvrtine naših potreba za električnom energijom iz energije Sunca. Prošle je godine više od polovine naše struje proizvedeno iz izvora s malim udjelom ugljika", rekao je ministar energetike i čistog rasta Chris Skidmore.

Vlada planira do 2025. godine postupno ugasiti preostale elektrane na ugljen kako bi se smanjila emisija ugljičnog dioksida, no Slye upozorava da ih čeka još puno posla da bi se taj cilj i ostvario.

Naglasio je ipak da se "stvari razvijaju nevjerojatnom brzinom zahvaljujući pojačanom priključivanju na sustav obnovljivih izvora".

Prvi centralizirani javni generator struje u svijetu koji je kao pogonsko gorivo koristio ugljen otvoren je 1882. godine na vijaduktu Holborn u Londonu.