GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Velika Britanija odobrila Huaweiju ograničen pristup u razvoju 5G-a

Velika Britanija odobrila Huaweiju ograničen pristup u razvoju 5G-a
ODLUKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.01.2020 / 15:22
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Britanski premijer Boris Johnson u utorak je održao sastanak s Vijećem za nacionalnu sigurnost na kojem je donesena odluka o omogućavanju ograničena pristupa kineskom Huaweiju u budućem razvoju britanske 5G mreže.

U najvećem testu njegove post-brexitovske vanjske politike Johnson je odlučio da će „dobavljači visokog rizika" biti isključeni iz osjetljive jezgre mreže, a postojat će i 35-postotno ograničenje njihove uključenosti u u dijelove koji nisu toliko bitni.

Iako britanska vlada Huawei nije spomenula po imenu, u njezinu priopćenju navedeno je da će „dobavljači visokog rizika" biti isključeni iz svih ključnih mreža i osjetljivih lokacija poput nuklearnih postrojenja i vojnih baza.

„Ovo je specifično rješenje za Veliku Britaniju iz razloga specifičnih za Veliku Britaniju i odluka je temeljena na izazovima s kojima smo trenutno suočeni", rekla je ministrica za digitalne tehnologije, kulturu, sport i medije Nicky Morgan.

Nacionalni centar za cyber sigurnost proveo je tehničku i sigurnosnu analizu kojom je dana detaljna procjena onoga što je potrebno učiniti za zaštitu digitalne infrastrukture na otoku. Centar je objavio iz smjernica u kojima su navedeni praktični koraci koje telekomunikacijski operatori trebaju poduzeti kako bi proveli vladinu odluku i smanjiti visoki rizik u 5G mrežama.

Današnja britanska odluka sigurno neće dobro sjesti vladi američkog predsjednika Donalda Trumpa koji strahuje da bi Kina mogla upotrijebiti Huawei za krađu tajnih informacija i koja je upozorila da bi mogla smanjiti intenzitet britansko-američke obavještajne suradnje ako London omogući pristup Huaweiju.

S druge strane, Huawei je odlukom zadovoljan.

Potpredsjednik Huaweija Victor Zhang rekao je da je odlukom britanske vlade Huaweiju potvrđeno da može nastaviti raditi s klijentima na uvođenju 5G-a.

„Ova odluka utemeljena na dokazima rezultirat će naprednijom, sigurnijom i isplativijom telekomunikacijskom infrastrukturom prikladnom za budućnost. Time je Velikoj Britaniji omogućen pristup vodećoj svjetskoj tehnologiji te joj osigurava konkurentno tržište", rekao je Zhang.

Tagovi: Velika Britanija, Huawei, 5G tehnologija, Victor Zhang, Nicky Morgan
PROČITAJ I OVO
SAD će Micronu dati 6,1 milijardu dolara za američke tvornice čipova
BESPOVRATNO
SAD će Micronu dati 6,1 milijardu dolara za američke tvornice čipova
WASHINGTON - Američki proizvođač čipova Micron dobit će do 6,1 milijardu dolara bespovratnih sredstava od američke vlade za izgradnju tvornica računalnih čipova u državama New York i Idaho, objavila je danas Bijela kuća.
Meta u jednom danu izgubila 200 milijardi dolara tržišne vrijednosti
KATASTROFA
Meta u jednom danu izgubila 200 milijardi dolara tržišne vrijednosti
NEW YORK - Do pada je došlo unatoč tome što je Meta izvijestila o dobiti i prihodu boljem od očekivanog za prvo tromjesečje.
Talijanski regulator kaznio Amazon
KAZNA
Talijanski regulator kaznio Amazon
RIM - Talijanski regulator za zaštitu tržišnog natjecanja izvijestio je u četvrtak da je američkom internetskom maloprodajnom divu Amazonu izrekao novčanu kaznu od 1,13 milijardi eura zbog zloupotrebe dominantne tržišne pozicije.
ByteDance utrošio 7 milijuna dolara za lobiranje i oglase u borbi protiv zabrane TikToka u SAD-u
ENORMNO
ByteDance utrošio 7 milijuna dolara za lobiranje i oglase u borbi protiv zabrane TikToka u SAD-u
WASHINGTON - TikTok i njegova matična tvrtka ByteDance sa sjedištem u Kini zajedno su ove godine potrošili preko 7 milijuna dolara kako bi pokušali zaustaviti Kongres u donošenju zakona koji bi mogli zabraniti aplikaciju društvenih medija u Sjedinjenim Državama.
Spotify ugodno iznenadio rezultatima, dionice rastu
DOBRE BROJKE
Spotify ugodno iznenadio rezultatima, dionice rastu
NEW YORK - Spotify Technology (SPOT) objavio je u utorak fiskalnu zaradu u prvom tromjesečju koja je nadmašila očekivanja analitičara. Audio gigant je također ostvario profit jer nastavlja provoditi svoju nedavnu strategiju "učinkovitosti".
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE