SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
HNB-VLADA
 
Vedran Šošić: Pogrešno je sada uvoditi porez na nekretnine
Autor/izvor: SEEbiz / Večernji list
Datum objave: 20.10.2012. - 17:16:37
ROVINJ - Viceguverner Vedran Šošić napao je ideju Slavka Linića o uvođenju poreza na nekretnine jer drži da će to samo dovesti do rasta cijene zaduživanja za privatni sektor.

Iako je kazao da Hrvatska narodna banka nema kao institucija stav o porezu na imovinu, svoje mišljenje naglasio je rekavši da se taj porez trebao uvoditi u fazi bujanja nekretninskog sektora, a ne sada.

– Takve se mjere donose u procikličkoj fazi, a ne sada – kazao je Šošić pa istaknuo da nema smisla poreznim oblikom utjecati na rast pasivnih stopa baš kad su počele padati.

 

– Porez na imovinu dovest će do rasta pasivnih stopa, a time i do rasta kamata za privatni sektor – dodao je Šošić.

Najavio je novosti u regulativi kredita. Omogućit će se, tako, variranje pondera ovisno o valutnom riziku, za što će osobno lobirati, te variranje pondera za kreditiranje građevinskog sektora. Šošić nije oduševljen ni idejom monetizacije autocesta, pa je istaknuo da monetizirati možete svašta, pa čak i poreze, ali treba voditi računa ima li to ekonomsku isplativost u dužem razdoblju ili tek jednokratni učinak. A za obvezne mirovinske fondove jednokratni učinak imaju najavljene privatizacije, koje iako su medijski atraktivne, neće donijeti promjene u poticanju ulaganja.

– Ne želim predviđati cijenu Hrvatske poštanske banke ili Croatia osiguranja, ali u usporedbi s imovinom OMF-ova, one neće iznositi više od pet-šest posto – jasan je Dinko Novoselec, predsjednik uprave AZ fonda. Zato se on zauzima za izmjenu Zakona o OMF-ovima koji bi trebao dovesti do uklanjanja ograničenja po kojem mirovinci u tvrtki mogu imati maksimalno 10 posto udjela. – Dokapitalizacija hrvatskog gospodarstva moguća je isključivo bez takvog ograničenja, a tada bi bilo moguće i aktivirati ulogu mirovinaca. Imovina se popela na 50 milijardi kuna, što je gotovo 15 posto BDP-a – rekao je Novoselec, a ulažu u obveznice zato što nemaju gdje plasirati novac.