DiWagner
SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
FOREX
 
Veći zazor investitora od rizika podupire tečaj jena
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 29.08.2019. - 19:40:45
LONDON - Japanski jen u četvrtak je ojačao prema dolaru na međunarodnim tržištima i na putu je najvećeg mjesečnog dobitka od svibnja jer su investitori skeptični u pogledu većeg iskoraka u američko-kineskim trgovinskim pregovorima u skorije vrijeme.

Jen je u odnosu na dolar jutros ojačao 0,2 posto, na 105,83 jena za dolar. U ovom bi mjesecu tako mogao biti na dobitku od 2,5 posto u odnosu na dolar, što bi bio njegov najveći mjesečni dobitak u tri mjeseca.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema drugih šest vodećih svjetskih valuta, jutros je iznosio 98,190 bodova, što znači da je ostao gotovo nepromijenjen u odnosu na zatvaranje dan ranije.

Eurom se pritom trgovalo po više-manje nepromijenjenom tečaju u odnosu na dolar u usporedbi sa završetkom trgovanja dan ranije. Jutros se njime trgovalo po 1,1080 dolara za euro.

Američka vlada u srijedu je službeno potvrdila dodatnu carinu od pet posto na robni uvoz iz Kine u vrijednosti 300 milijardi dolara i utvrdila datume početka njihove naplate 1. rujna i 15. prosinca.

"Ulagače i dalje brine trgovinski rat, a optimizma je malo da će se dogoditi značajniji iskorak u pregovorima", rekla je Esther Maria Reichelt, valutna analitičarka Commerzbanka.

U fokusu tržišta ostala je britanska funta koja se našla na udaru nakon što je plan britanskog premijera Borisa Johnsona o privremenoj obustavi rada parlamenta povećao izglede za izlaskom Britanije iz Europske unije bez sporazuma.

Funta je u takvom ozračju jutros oslabila 0,25 posto prema dolaru u usporedbi s prethodnim zatvaranjem, na 1,2183 dolara. Time se približila niskim razinama iz siječnja 2017. godine kada je skliiznula ispod 1,2015 dolara.
Kineski juan na domaćem je tržištu oslabio 11. dan zaredom prema dolaru. Blago je prema dolaru oslabio i novozelandski dolar, kojem se cijena nakratko spustila na najniže razine od rujna 2015. godine..
"U ovakvom je okruženju vrlo teško preuzimati bilo kakav veliki rizik", rekao je Chris Weston, čelnika odjela analize u brokerskoj tvrtki Pepperstone Group.