DiWagner
SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
 
NAFTNO TRŽIŠTE
 
Veći kineski uvoz i napetosti na Bliskom istoku podigle cijene nafte prema 58 dolara
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 13.10.2017. - 16:22:50
LONDON - Cijene nafte poskočile su u petak na međunarodnim tržištima prema razini od 58 dolara, potaknute snažnim kineskim podacima o uvozu nafte i napetostima na Bliskom istoku.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 1,17 dolara u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 57,42 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 99 centi višoj cijeni, od 51,59 dolara.

Kina je u rujnu uvozila devet milijuna barela nafte dnevno, pokazali su podaci objavljeni u petak. U razdoblju od siječnja do rujna uvoz se prosječno kretao oko 8,5 milijuna barela dnevno, učvršćujući Kinu na položaju najvažnijeg uvoznika nafte u svijetu.

"Probudili smo se s jakim podacima iz Kine. To je poduprlo cijene nafte", rekao je Olivier Jakob iz Petromatrixa.

Kineski uvoz snažno podupiru kupnje za strateške naftne rezerve. Od 2015. godine ta je zemlja potrošila oko 24 milijarde dolara na formiranje rezervi sirove nafte i sada drži oko 850 milijuna barela nafte, objavila je Međunarodna agencija za energetiku (IEA).

Dodatno su cijene nafte danas poduprle napetosti u Iraku i moguće američko povlačenje iz nuklearnog sporazuma s Iranom.

U petak je iračka televizija izvijestila da su se desetci tisuća kurdskih boraca rasporedili u naftnoj regiji oko Kirkuka kako bi odgovorili na moguće "prijetnje" iračkih snaga. Napetosti između dvije strane mogle bi presjeći naftne tokove a eskalirale su nakon referenduma 25. rujna na kojem su irački Kurdi glasali na neovisnost.

Također se očekuje da će tokom dana američki predsjednik Donald Trump objaviti da neće potvrditi nuklearni sporazum s Iranom iz 2015. godine. Washington ga mora potvrđivati svakih 90 dana.

Ako ga predsjednik Trump u nedjelju ne potvrdi, Washington će dobiti 60 dana vremena da odluči hoće li uvesti sankcije Teheranu. Istodobno je glasnogovornik iranskog parlamenta za rusku novinsku agenciju TASS rekao da bi uskraćivanje potvrde predstavljalo "kraj" dogovora i da bi prouzročilo kaos u svijetu.

"Američke bi sankcije presjekle značajan dio financijskih tokova za iransku trgovinu naftom", objasnio je u ovom tjednu predsjednik savjetodavne kuće FGE Jeff Brown.

Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) objavila da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u četvrtak iznosila 54,44 dolara, te se nije znatnije promijenila u odnosu na prethodni dan trgovanja.