SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
 
NAFTNO TRŽIŠTE
 
Veće zalihe u SAD-u spustile cijene nafte prema 69 dolara
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 18.01.2018. - 16:44:20
LONDON - Cijene nafte kliznule su u četvrtak na međunarodnim tržištima prema 69 dolara, pritisnute većim zalihama goriva u SAD-u i očekivanjima da će veća američka proizvodnja neutralizirati utjecaj koordinirane smanjene opskrbe iz ostalih vodećih proizvođača.

Na londonskom je tržištu cijena barela pala 35 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 69,03 dolara. Na američkom tržištu nije bilo znatnijih promjena u cijeni i barelom se trgovalo po 63,79 dolara.

Cijene sirove nafte podupire koordinirano smanjenje opskrbe koje provode Organizacija zemalja-izvozonica nafte (OPEC) i skupina neovisnih proizvođača na čelu s Rusijom. Dodatnu potporu pruža im i bojazan da bi opskrbu dodatno mogli smanjiti nemiri u zemljama poput Nigerije.

Utjecaj tih faktora nadjačao je u četvrtak podatak Američkog instituta za naftu (API) o rastu zaliha benzina i dizela u prošlom tjednu.

Pozornost se sada okreće vladinom izvješću koje će biti objavljeno tokom dana.

Pritisak je danas generirala i OPEC-ova podignuta procjena opskrbe iz neovisnih proizvođaća u ovoj godini.

"Više cijene nafte donose sa sobom i veću opskrbu tržišta, posebno u Sjevernoj Americi te posebno nafte iz škriljca", tumači OPEC u najnovijem mjesečnom izvješću o naftnim tržištima.

OPEC-ovo izvješće nadovezuje se na prognozu američke vlade od utorka prema kojoj bi američka naftna proizvodnja trebala dodatno porasti u veljači, pri čemu bi proizvodnja iz škriljca trebala rasti 111 tisuća barela dnevno.

Prethodno je američka vlada procijenila da bi američka proizvodnja u veljači mogla dosegnuti 10 milijuna barela dnevno, te 11 milijuna barela u 2019. godini.

"Potencijal za rast cijena sada je ograničen. Američki proizvođači povećat će proizvodnju u nadolazećim mjesecima", rekao je Fawad Razaqzada iz Forex.coma.

Odvojeno je OPEC danas objavio da je cijena barela referentne košarice njegove nafte u utorak iznosila 67,07 dolara, što znači da je pala 47 centi u odnosu na prethodni radni dan.