DiWagner
SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
PRINOS
 
Varteks i Ericsson NT s najvećim prinosom na kapital
Autor/izvor: SEEbiz / iCapital
Datum objave: 05.11.2014. - 10:52:14
ANALIZA - Budući da je jučer bilo poprilično mirno na Zagrebačkoj burzi bez većeg prometa ili važnijih korporativnih vijesti, danas smo se odlučili još malo osvrnuti na rezultate poslovanja kompanija.

Zanimalo nas je koliki je prinos na kapital (ROE) pojedina kompanija ostvarila na trailing razini na kraju rujna 2014. (što dakle uključuje dobit ostvarenu u 4. kvartalu 2013. te u prva tri kvartala 2014.)

Onoga tko na taj način pokuša ocijeniti profitabilnost kompanija možda načas zbuni što se na vrhu našao Varteks s ROE od 40%, iako je u prvih 9 mjeseci ove godine ostvario gubitak od 29m HRK. Objašnjenje se nalazi u tome da je kompanija u 4. kvartalu 2013. proknjižila najveći dio financijskog restrukturiranja te je prikazana dobit za taj kvartal iznosila 128m HRK.

Od drugog mjesta nadalje rezultati nisu jako iznenađujući. Ericsson Nikola Tesla je ostvario ROE od 31% budući da je isplatom relativno visoke dividende od 320 HRK po dionici ili ukupno 426m HRK više nego prepolovio ukupan iznos kapitala. Atlantic grupa biježi ROE od 12%, HT 11%, dok Dalekovod i Ledo oboje bilježe po 10% te su ujedno i posljednje kompanije iz CROBEX-a s dvoznamenkastim pozitivnim ROE.

Ostale kompanije s pozitivnim ROE su Adris i Končar - elektroindustrija s po 6%, Zagrebačka banka (5%), Podravka (3%), Kraš, Tehnika i Atlantska plovidba s po 2% te AD Plastik, Arenaturist i Luka Rijeka s po 1%.

Na dnu se nalaze Đuro Đaković holding (-489%) i Petrokemija (-107%) što nije iznenađenje uzmu li se u obzir negativni rezultati koje kompanije pokazuju već dulje vrijeme pa se na njih nećemo posebno osvrtati. Slijede ih Uljanik plovidba (-18%), Belje (-13%), Ina (-10%), RIZ-Odašiljači i Jadroplov s po -7%, Viadukt (-5%) te Vupik (-3%).

www.icapital.hr