SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
PRIHODI
 
Valamar Riviera: Najjači rast prihoda u segmentu hotela i apartmana od 4* i 5*
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 24.04.2015. - 12:20:04
ZAGREB - Prema objavljenim revidiranim rezultatima poslovanja za 2014 godinu, Valamar Riviera d.d. ostvarila je ukupne konsolidirane prihode u iznosu od 1,117 milijardi kuna, što je povećanje od 31 milijun kuna u odnosu na 2013.
Konsolidirani prihodi od prodaje veći su za više od 30 milijuna kuna ili 2,8% u odnosu na 2013. godinu te iznose 1,078 milijardi kuna usprkos izazovima kišne turističke sezone i povećanju stope PDV-a na usluge ugostiteljstva i smještaja s 10 na 13 posto. Negativan utjecaj više stope PDV-a na prihode od prodaje procjenjuje se na 26 milijuna kuna.
 
Na razini Valamara najjači rast prihoda od čak 26% ostvaren je u segmentu hotela i apartmana od 4* i 5* kroz rast noćenja, rast prosječne cijene i povećanje broja jedinica, što je rezultat uspješne realizacije značajnih ulaganja u repozicioniranje portfelja u više kategorije.

U prošloj godini zabilježen je ukupan rast broja noćenja od 2,5 posto. Posebno snažan rast od oko 4% u noćenjima i 12% u prihodima ostvaren je u Dubrovniku, gdje su koncentrirana i najveća ulaganja u smještajne kapacitete u proteklih pet godina, što je potvrda i poticaj razvoju Dubrovnika kao prestižne turističke destinacije.

Zabilježen je i rast prihoda u segmentu kampova koji su unatoč lošim vremenskim prilikama i slabijoj potražnji rasli za gotovo 8 posto.

Prošlu godinu obilježila je racionalizacija i reorganizacija poslovanja Grupe kao temelj stvaranju daljnjih dodanih vrijednosti za dioničare. Društva Valamar grupa d.d. i Valamar Adria holding d.d. pripojila su se društvu Riviera Adria d.d., a objedinjena kompanija počela je poslovati pod imenom Valamar Riviera d.d.

- Prvi pozitivni rezultati restrukturiranja već su 2014. godine vidljivi kroz povećanu učinkovitost poslovanja pa je tako EBITDA (dobit prije odbitka kamata, poreza na dobit i amortizacije) prilagođena za rezultat izvanrednog poslovanja i jednokratne stavke porasla za čak 10%, na 317 milijuna kuna, dok je bruto dobit povećana za 48%, na 59 milijuna kuna. Zadovoljan sam što su i ulagači prepoznali dobre rezultate Valamara čija je tržišna vrijednost narasla 85%, a investicijska javnost izabrala je našu dionicu za dionicu godine na Zagrebačkoj burzi, istaknuo je Franz Lanschützer, predsjednik Uprave Valamar Rivijere.

S ciljem podizanja konkurentnosti proizvoda i usluga i jačanja tržišne pozicije, Valamar je u protekle tri godine udvostručio udio smještajnih jedinica u segmentu 4 i 5* na 25% te je u prošloj godini nastavio s velikim ciklusom ulaganja u repozicioniranje portfelja prema višim kategorijama. U prošloj godini, najveće investicije bile su u hotel Valamar Dubrovnik President koji je postao prvi hotel s pet zvjezdica u portfelju Valamar Riviere, dok su hoteli Zagreb u Poreču i Argosy u Dubrovniku postali hoteli s četiri zvjezdice. Ukupno je tijekom 2014. godine kapitalizirano 382 milijuna kuna investicija u turističke objekte. U 2015. Valamar nastavlja s investicijama te otvaranjem novih objekata, od kojih je najveće ulaganje, od 250 milijuna kuna, u Valamar Isabella Island Resort 4* na otoku Sv. Nikola u Poreču koji se otvara početkom ljeta.

- Investicije u postojeći portfelj vrlo su važan izvor našeg budućeg rasta i razvoja. Istovremeno aktivno razmatramo opcije za širenje, partnerstva i akvizicije u Hrvatskoj i regiji. Nadamo se da će ovo biti godina u kojoj ćemo pronaći rješenje za pitanje statusa turističkog zemljišta, što je nužno za poticanje značajnih investicija u turizam u narednom razdoblju, istaknula je Ivana Budin Arhanić, članica Uprave Valamar Riviere d.d.