SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
ODLIČNE BROJKE
 
Valamar Adria holding: Prihodi porasli 7,5%, investicije u idućoj godini 200 mil. kuna
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 30.10.2013. - 16:53:08
ZAGREB - Konsolidirani prihodi Valamar Adria holdinga iznose 1.098,8 milijuna kuna za prvih devet mjeseci 2013., što predstavlja 147 milijuna kuna ili 15,4% više u odnosu na isto razdoblje 2012. godine.
Ostvaren je dobitak od 283,1 milijuna kuna, pretežno zbog povećanja financijskog prihoda uslijed prodaje dionica iz portfelja.

Prihodi od prodaje koji se odnose u najvećem dijelu na turističko poslovanje veći su za 69,2 milijuna kuna, odnosno za 7,47% u odnosu na isto razdoblje prethodne godine te iznose 995,1 milijuna kuna.

Ostvareno je 3.997.965 noćenja, što predstavlja porast od gotovo 2% u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Porast konsolidiranih prihoda je najvećim dijelom rezultat uspješne turističke predsezone i sezone za koju se Valamar izuzetno kvalitetno pripremio. U Valamarove objekte i podizanje kvalitete usluge u okviru pripreme turističke sezone uloženo je oko 170 milijuna kuna. Posebno dobre rezultate ostvarila je destinacija Krk s 38% noćenja više u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. Značajno povećanje noćenja Krka rezultat je uvođenja kampa Stara Baška pod upravljanje Valamara i bolje popunjenosti kampova, naročito novoobnovljenog kampa Krk, u koji je ove godine uloženo gotovo 16 milijuna kuna.

Tvrtka Valamar Adria holding d.d. u prvih devet mjeseci 2013. godine ostvarila je ukupne prihode u iznosu od 6,6 milijuna kuna i gubitak od 6,3 milijuna kuna. Ostvareni rezultati prvenstveno proizlaze iz smanjenja financijskih prihoda po osnovi zajmova i povećanja troškova zbog jednokratnog troška ponude za preuzimanje društva Riviera Adria d.d. u prvom tromjesečju 2013.

Ukupna imovina tvrtke Valamar Adria holding d.d. iznosi 1,3 milijarde kuna i veća je u odnosu na prethodno razdoblje za 26 milijuna kuna, poglavito zbog porasta vrijednosti dionice tvrtke Riviera Adria d.d.

U pripremi su velika ulaganja za turističku sezonu 2014. godine, od kojih su najznačajnije investicije u hotel Valamar Dubrovnik President, hotel Argosy u Dubrovniku i hotel Zagreb u Poreču. Sva tri hotela će podići kvalitetu svoje ponude te dobiti novu zvjezdicu, pa će tako Valamar Dubrovnik President postati prvi hotel s pet zvjezdica u portfelju Valamara, a hoteli Zagreb i Argosy postat će hoteli s četiri zvjezdice. Planirana ukupna ulaganja u turističku sezonu 2014. godine iznosit će oko 200 milijuna kuna.

U nadolazećem razdoblju planiran je nastavak dosadašnje ulagačke politike s fokusom na povećanje konkuretnosti Valamarovih turističkih proizvoda na strateškim tržištima i kontinuiranom podizanju kvalitete objekata i usluga. U pripremi su projekti ulaganja za sljedeće investicijske sezone (2015. i 2016. godinu) vrijedni više od 400 milijuna kuna. Međutim, predložena povećana međustopa PDV-a na smještaj s 10% na 13% mogla bi imati negativan utjecaj na buduću razinu ulaganja uslijed smanjenog investicijskog potencijala, otežanog ostvarivanja povrata na pojedinačna ulaganja te niže održivosti financiranja projekata putem dugoročnih kredita. Stoga bi povećanje međustope PDV-a na smještaj moglo imati učinak odgode ili otkazivanja jednog dijela planiranih ulaganja u turistički portfelj Valamara.