SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
LEGENDA
 
Vabec: Ponosan sam na film i knjigu Johanna Le Rouxa
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 22.03.2015. - 12:26:23
ČAKOVEC - Legenda Dinama, Bresta i hrvatsiog nogometa Drago Vabec u intervjuu Međimurskim novinama govorio je o svojoj bogatoj karijeri, ali i knjizi i dokumentarnom filmu francuskog autora Johanna Le Rouxa.
- Nisam se nadao da će me se u Francuskoj i Brestu tako sjećati i napisati knjigu. U Francuskoj se drugačije gleda na nogomet nego u Hrvatskoj. Tamo se više pamte uspjesi, pa i nogometni, tamo je sve kultura. Naravno da mi imponira što je jedan mladi autor o meni napisao knjigu uz mnogo pohvala. Autor knjige i filma Johann Le Roux zbilja je sa srcem napisao knjigu i ponosan sam i na nju i na njega. On uz ostalo o meni u knjizi kaže:

"Drago Vabec bio je bez premca u francuskom prvenstvu. Pravio je spektakl, bio stalna prijetnja obrani i postizao puno golova: 46 za 90 utakmica u Prvoj diviziji! Ono što to čini još značajnijim jest činjenica da je on bio krilni igrač, a ne centarfor. Problem je bio to što je igrao u skromnom klubu koji nije dobijao puno medijskog prostora, zbog čega nije stekao priznanje i slavu koju je zaslužio. Dijelom je to i njegova greška, jer je redovno odbijao ponude velikih klubova. Na primjer, u sezoni 1978/79 (u Dinamu), kontaktirao ga je Bayern München, ali ih je Drago odbio jer ga nije privlačio život u Njemačkoj. Dok je igrao u Francuskoj, mnogi klubovi zanimali su se za njega, uključujući Paris Saint-Germain i Bordeaux... Ali, on je radije ostao u Brestu, gdje je bio pravi idol. Još danas, Drago Vabec važi za najboljeg igrača u povijesti kluba, kroz koji su pak prošli i drugi veliki igrači poput Vladimira Petrovića (Zvezdina zvijezda), Davida Ginole, ili u novije vrijeme Francka Ribéryja...

Vabec je objasnio i odakle mu nadimak "Of".

- Nadimak Of zaradio sam još kao junior. Bio sam na probi u Dinamu i mi juniori igrali smo u Milanu s junionirima Intera na jednom turniru polufinale. Suparnički igrač nikako me nije mogao zadržati, dao sam već dva gola. Da bi me dekoncentrirao, suparnički igrač dosjetio se onome što se ne smije u nogometu. Negdje je nabavio gumbušnicu i uvijek kad bi mi se približio jako me piknuo, najčešće u stražnjicu. Bilo je to vrlo neugodno i bolno i ja sam se stalno trzao zbog uboda koji se nisu mogli primijetiti. U poluvremenu me pitao Đalma Marković: "Zašto se stalno treseš?". Odgovorio sam mu "Of me fpičil" i pokazao igrača koji me pikao. Očito nije razumio o čemu govorim. Kad je utakmica završila pitao me trener Zorislav Srebrić: "Čuj, mali, a zašto se ti stalno treseš??". Objasnio sam mu je riječim: "Of me fpičil". Nije razumio. Potom me upitao Đuka Prelog: "A kaj ti je to"? Kad sam mu napokon objasnio o čemu je riječ i da me je ovaj cijelu utakmicu bockao s gumbušnicom, nastao je urnebes i igrači Dinama su konačno shvatili o čemu je riječ i počeli me zadirkivati. Tako je zauvijek ostao nadimak Of.

Više o knjizi i filmu pročitajte u intervjuu kojeg je Johann Le Roux nedavno dao SEEbizu.