SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
POTRAŽNJA
 
Uzlet električnih automobila potiče potražnju za kobaltom
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 17.02.2017. - 18:26:58
LONDON - Potražnja za kobaltom raste zbog uzleta električnih automobila u čijim se litij-ionskim baterijama koristi taj metal i ove bi godine ponovo trebala nadmašiti ponudu nakon višegodišnjeg razdoblja viškova na tržištu.

Prošle je godine ukupna svjetska potražnja za kobaltom iznosila oko 100 tisuća tona, od čega je oko polovine upotrijebljeno za proizvodnju baterija za električne automobile, te za mobilne telefone, prijenosna računala, digitalne fotoaparate i bežične bušilice.

"Kada je u pitanju ukupna potražnja, električna vozila potrošila su u 2016. godini samo oko 6,5 posto rafiniranog kobalta. U 2021. godini njihov će udio porasti na 16,9 posto, što će podići potražnju na gotovo 130 tisuća tona", procjenjuje konzultant CRU Groupa Edward Spencer.

U toj konzultantskoj kući procjenjuju da će 2021. godine u svijetu biti prodano ukupno 4,4 milijuna električnih i hibridnih automobila, te više od šest milijuna u 2025. godine. Prošle godine prodan je 1,1 milijun.

Posebnu pozornost privlači jača potražnja za električnim automobilima u Kini, najvećem automobilskom tržištu na svijetu, a u takvom su okruženju cijene kobalta od rujna porasle gotovo 50 posto, dosegnuvši najvišu razinu u pet godina od oko 19 dolara za pola kilograma tog metala.

U proizvođaču kobaltnih soli eCobal Solutionsu procjenjuju da će 2020. godine čak 75 posto litij-ionskih baterija koje se koriste u tim automobilima sadržavati kobalt budući da taj metal produljuje razdoblje između dva punjenja baterija.

Gotovo 60 posto svjetskih zaliha kobalta nalazi se u Demokratskoj Republici Kongo. U proteklih sedam godina tržišta su bilježila višak tog metala a i kapaciteti su bili prekomjerni. Ove bi godine potražnja trebala nadmašiti ponudu.

Mnogi trgovci počeli su stvarati zalihe, kupivši većinu metala u prosincu 2015. godine kada se zbog viška na tržištu od više od 2000 tona njime trgovalo po oko 10 dolara za pola kilograma. Sada čekaju da cijene porastu.

Prošle su godine taj metal kupovali Pala Investments, fond sa sjedištem u Švicarskoj fokusiran na rudarski sektor, i Shanghai Chaos Investment, jedan od najvećih kineskih robnih fondova, navode izvori u industriji, ne želeći precizirati visinu ulaganja ta dva ulagača.

U Pala Investmentsu nisu željeli komentirati tu informaciju dok u kineskom fondu nisu odgovorili na pozive Reutersa.

"Buduća potražnja za kobaltom u sektoru električnih vozila čini se opipljiva i pozitivnija je nego što se početno očekivalo", kazao je neimenovani fondovski menadžer, fokusiran na robu.

"Kina ima agresivne planove kada su u pitanju električna vozila... To će biti značajan pokretač rasta potrošnje kobalta", dodaje.