SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
ISPLATIVO
 
Uzgoj kunića postao unosan posao u Srbiji
Autor/izvor: SEEbiz / RTS
Datum objave: 26.05.2018. - 14:26:38
BEOGRAD - Uzgajivači kunića u Srbiji postali su deo Grupacije za stočarstvo Privredne komore Srbije (PKS), što će im, posle više decenija, omogućiti da konkurišu za podsticajna sredstva iz državnih fondova. Malobrojni proizvođači kunića u Srbiji tvrde da je reč o sigurnom i isplativom poslu.

Porodica Doknić iz Bajmoka kod Subotice uzgojem kunića bavi se već 15 godina. Posao su započeli kao hobi, a sada spadaju među najveće proizvođače u Srbiji.

- Trenutno radim sa nekih 200 ženki i to je nekih 10.000 komada na godišnjem nivou, što znači oko 700-800 kunića mesečno. Sa nekim minimalnim ulaganjima do 5.000 EUR može da se zaradi jedna lepa prosečna plata u Srbiji – kaže Aleksandar Doknić.

Jelena Doknić nedavno je napustila posao u državnoj firmi i posvetila se farmi kunića. Kaže da je reč o opuštajućem i veoma lepom poslu, bez imalo stresa.

Srpski proizvođači ne mogu da zadovolje ni desetak procenata domaćih potreba za mesom kunića. Veterinarski zavodi od slezine kunića prave vakcinu protiv svinjske kuge, a marketi i restorani u Beogradu ne pitaju za cenu. Krzno je takođe traženo, a proizvodnja za svetsko tržište je ogroman, neiskorišćeni potencijal.

- Mogle bi se izvoziti desetine hiljada komada na nedeljnom nivou. Govorimo o izvozu u Evropsku uniju ili Rusiju – objašnjava Aleksandar.

Uzgajivač iz Bajmoka pozdravlja odluku države da prepozna uzgoj kunića kao deo stočarstva, kako bi mladi bračni parovi mogli da apliciraju za sredstva i da se uz pomoć države podigne proizvodnja na nivou cele zemlje.

Jelena Doknić taj posao preporučuje svakoj majci i svakoj porodici.

- Uz bavljenje ovim poslom mogu kvalitetno da provedu vreme zajedno, a uz to i da zarade novac - ističe Jelena.

Farmeri iz Bajmoka tvrde da je meso kunića najzdravije za ishranu zbog svoje nutritivne vrednosti i manjka masnoća i holesterola.