DiWagner
SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
CIJENE
 
Usporen pad proizvođačkih cijena u EU na mjesečnoj razini, sporiji i u Hrvatskoj
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 05.04.2016. - 08:36:59
LUXEMBOURG - Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u Europskoj uniji ponovo su pale u veljači, iako blaže nego u prethodnom mjesecu, a njihov je pad prigušen i u Hrvatskoj, pokazuju podaci europskog statističkog ureda.
U Hrvatskoj su proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u veljači pale 0,8 posto u odnosu na prethodni mjesec kada su smanjene jedan posto, pokazuje izvješće Eurostata objavljeno u ponedjeljak.

Među zemljama EU najveći je pad proizvođačkih cijena industrijskih proizvoda na mjesečnoj razini zabilježila Estonija, za 5,2 posto. Slijedi Nizozemska s padom cijena za 2,8 posto, te Danska s 2,6 posto i Mađarska s dva posto.

Rast proizvođačkih cijena zabilježili su samo Portugal i Velika Britanija, za 0,4 odnosno 0,1 posto, navodi EUROSTAT.

Na razini EU i eurozone proizvođačke cijene industrijskih proizvoda pale su u veljači za 0,6 odnosno 0,7 posto u odnosu na prethodni mjesec kada su prema revidiranim podacima Eurostata smanjene 1,1 posto.

Uteg je u oba područja bio energetski sektor, u kojem su proizvođačke cijene u veljači na mjesečnoj razini potonule dva posto (EU), odnosno 2,1 posto (eurozona). Ako se izuzme energija, cijene su u EU i eurozoni kliznule 0,2 posto.

Skroman rast proizvođačkih cijena, za 0,1 posto na mjesečnoj razini u EU i u eurozoni, zabilježen je samo u sektoru trajnih potrošačkih roba, izvijestio je EUROSTAT.

Na godišnjoj su razini proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u Hrvatskoj potonule u veljači 4,8 posto, gotovo dvostruko snažnije nego su prethodnom mjesecu kada su smanjene 2,8 posto, pokazuje izvješće Eurostata.

Sve su zemlje EU u veljači zabilježile pad proizvođačkih cijena na godišnjoj razini, a najizrazitiji je bio u Nizozemskoj, gdje su potonule 10,5 posto. Slijedi Grčka s padom cijena za 9,9 posto, te Danska i Cipar gdje su pale 6,4 posto.

Na razini EU i eurozone proizvođačke su cijene industrijskih proizvoda u veljači smanjene 4,2 posto. U prethodnom su mjesecu prema revidiranim podacima Eurostata kliznule tri posto.

Pritom su cijene u energetskom sektoru EU potonule 14,0 posto, te 12,8 posto u onome eurozone. Ako se izuzmu proizvođači energije, cijene u industriji EU28 smanjene su u veljači na godišnjoj razini 0,7 posto. U eurozoni pale su 0,8 posto.

Izrazitije su smanjene i cijene intermedijarnih roba, za 2,0 posto u EU, te za 2,1 posto u eurozoni.

Najviše su pak u veljači na godišnjoj razini porasle proizvođačke cijene trajnih potrošačkih roba, za 0,8 posto u EU, te za 0,7 posto u eurozoni, pokazuje izvješće europskog statističkog ureda.