SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
ŽALBA
 
USKOK za Sanadera traži maksimalnih 15 godina zatvora
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 23.07.2013. - 22:06:37

ZAGREB - USKOK je Županijskom sudu u Zagrebu podnio žalbu na prvostupanjsku presudu Ivi Sanaderu u predmetu Hypo i Ina-Mol, te traži da se bivšeg premijera sudi na maksimalnu kaznu od 15 godina zatvora, objavljeno je na internetskim stranicama DORH-a.

Riječ je o žalbi na prvostupanjsku presudu kojom je Ivo Sanader, u predmetu Hypo i Ina-Mol, osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 10 godina.

Žalba je podnesena zbog odluke suda o kazni za koju USKOK smatra da je izrečena u prekratkom trajanju. Naime, optuženi Ivo Sanader proglašen je krivim za počinjenje kaznenog djela ratnog profiterstva za koje mu je utvrđena kazna zatvora u trajanju od tri godine i šest mjeseci, te za kazneno djelo primanja mita za koje mu je utvrđena kazna zatvora u trajanju od sedam godina i šest mjeseci, te mu je izrečena jedinstvena kazna zatvora u trajanju od deset godina.

Imajući u vidu da je Ivo Sanader kaznena djela počinio koristeći službeni položaj koji je imao obavljajući najviše državne funkcije i to zamjenika ministra vanjskih poslova u vrijeme ratnog stanja u Hrvatskoj, a potom predsjednika Vlade Republike Hrvatske, te da je navedene funkcije umjesto za zaštitu interesa Republike Hrvatske iskoristio za vlastiti interes, USKOK smatra da je optuženom za navedena kaznena djela trebalo izreći kazne u maksimalnom trajanju.

Stoga je u žalbi predloženo da Vrhovni sud Republike Hrvatske preinači prvostupanjsku presudu u odluci o kazni te da optuženog Ivu Sanadera osudi na maksimalnu kaznu od 15 godina zatvora - piše na stranicama DORH-a.