SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
ŽALBA
 
USKOK će se žaliti na odluku o vraćanju putovnica Sanaderu
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 26.08.2013. - 12:13:00
Zadnja izmjena: 26.08.2013. - 12:14:26
ZAGREB - USKOK će se žaliti na nepravomoćnu odluku zagrebačkog Županijskog suda o vraćanju diplomatske i obične putovnice bivšem premijeru Ivi Sanaderu koje su mu kao jedna od mjera opreza oduzete krajem 2011. kada je pušten iz istražnog zatvora u slučaju Fimi medija. Sanader je, međutim, godinu dana kasnije, 20. prosinca 2012. nepravomoćno osuđen na deset godina zatvora u slučajevima Hypo i Ina-Mol te je zatvoren u Remetinec, ali su mu na snazi i dalje ostale mjere opreza.
Izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda u petak je nepravomoćno odlučilo da se Sanaderu ukine mjera opreza oduzimanja putovnica dok mu i dalje na snazi ostaje jamčevina od 12,4 milijuna kuna i pritvor u slučaju slučaju Hypo i Ina-Mol, doznaje se od člana tog tijela, suca Željka Horvatovića.

Sud je, kako se neslužbeno doznaje, nepravomoćno odlučio Sanaderu vratiti putovnice jer mu prema sudskoj praksi pritvor ne može biti određen po dvije osnove. No, jamčevina mu može biti ukinita tek nakon pravomoćnosti presude, odnosno stupanja na izdržavanje kazne ili u slučaju pravomoćnog oslobađanja.

USKOK je međutim najavio žalbu na odluku o vraćanju putovnica o kojoj će odlučivati Vrhovni sud.

Po primitku pisanog otpravka odluke Županijskog suda USKOK će se žaliti na nepravomoćnu odluku o vraćanju putovnica okrivljenom Sanaderu, rekao je Hini glasnogovornik USKOK-a Vuk Đuričić.

Obrana bivšeg premijera i predsjednika HDZ-a krajem srpnja zatražila je da Vrhovni sud ukine prvu nepravomoćnu presudu nekada najmoćnijem hrvatskom političaru i naredi novo suđenje zbog optužbi za ratno profiterstvo u "slučaju Hypo" te primanje provizije od mađarskog Mol-a kojemu je zauzvrat navodno prepustio upravljačka prava u hrvatskoj naftnoj kompaniji Ini. USKOK je pak u žalbi zatražio da se nepravomoćnu presudu s desetogodišnje preinači u maksimalnu 15-godišnju kaznu zatvora.

Sanaderu se još sudi zbog slučaja Fimi medija, najveće korupcijske afere u hrvatskoj politici, u kojoj se HDZ i njezini bivši dužnosnici terete za izvlačenje novca iz državnih institucija i tvrtki koji je navodno završio u stranačkom crnom fondu, ali i kod njega. Također mu se sudi zbog nezakonite kupoprodaju zgrade u Planinskoj ulici.

Protiv Sanadera u svibnju je podignuta optužnica i u slučaju HEP zbog sumnje da je s bivšim vlasnikom Dioki grupe Robertom Ježićem 2008. poticao tadašnjeg predsjednika uprave HEP-a Ivana Mravka da Ježićevim tvrtkama isplati pozajmicu od 15 milijuna kuna i prodaje struju ispod tržišne cijene.